Днес също е Коледа

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Православните християни честват Рождество Христово. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник.

Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква, а след 31 март 1916 г. (когато в България като държавен календар е приет т. нар. „нов стил“ – Григорианския календар) на 7 януари по официалния граждански календар, който ден се отбелязва като 25 декември (по юлианския календар). През 1968 г. Българската православна църква установява чествуването на 25 декември.

Кои държави обаче празнуват Коледа нпрез януари?
Руската православна църква, Сръбската православна църква, Йерусалимската православна църква и манастирите на Света гора празнуват Коледа на 7 януари. В Сърбия, Македония, Русия, Украйна, Грузия, Черна гора, Северно Косово, Босна и Херцеговина на 6 януари празнуват Бъдни вечер. Арменската църква празнува Рождество Христово и Богоявление на 6 януари.

Григорианската система всъщност е тази, която днес се използва за календар в цяла Европа, бившите европейски колонии и в по-голяма част от останалия свят. Това е и причината в разминаването на датите на двата празника. 

Основната разлика между Григорианския календар и предшественика му – Юлианския – се състои в разпределянето на високосните години. Приемането на Григорианския календар в Европа обаче не става едновременно – първоначално е бил наложен от създателят си папа Григорий XIII в страните под негова власт. Първи са Испания, Португалия и Полша, по-късно и във Франция, Великобритания го въвежда чак през XVIII век.