Добрият пример на запад от София

За втора поредна година инициативата „Добрият пример на запад от София“ показа и отличи положителните практики, предимствата за бизнес и туризъм в някои от районите извън обсега на столицата. Събитието се проведе на 27.11.2017 г., а шоурума на „Ситроен“ в град Божурище събра многобройните и вдъхновяващи примери за по-доброто утре

 

В два дискусионни панела в рамките на второто издание на “Добрият пример на запад от София”, експерти, политици, представители на бизнеса и местната власт търсеха добрите идеи и пътища за хармоничното и устойчиво развитие на шестте общини от региона и привличането на туристи, които да обогатят своите изживявания, досег с уникална природа, културни и исторически забележителности на минути път от столицата.

Дискусията бе открита с позицията на патрона на събитието – евродепутата Ева Майдел, която посвети част от натоварената си програма на общини на запад от София и хората в тях.

Изключително съм впечатлена от активността на региона – от гражданското общество, от младите и техния огромен потенциал, местните медии и институции. Това е работещата формула един регион да стане по-атрактивен или по-успешен във всяка една сфера. Но за да можем да привличаме повече инвеститори и да направим нашите региони по-икономически атрактивни, имаме нужда от активното участие и привличане на бизнеса в реализацията на каузите и проектите и живота на общността, в която се развива. София е най-посещаваният град в България от години насам, а предстоящото председателство ще доведе и насочи още повече внимание и хора към града. Това е голяма възможност за общините на запад от града да привлекат туристите, дори за еднодневни екскурзии. Хората имат нужда от спокойствие и природа извън големия град.“, сподели своето мнение пред участниците тя.

Кметът на община Драгоман, Андрей Иванов представи пред аудиторията възможностите и потенциала на общината, решенията, които са взети за разкриването на сериозния й потенциал и като природни богатства, и като културно-историческо наследство и сферите на сътрудничество, които общинската администрация прилага за разгръщането му. Той не скри и трудностите, пред които е изправена една малка община в това отношение – затормозена пътна и туристическа инфраструктура, труден достъп до финансиране на проектите и най-вече тежкия проблем с кадрите и тяхното задържане.

Близостта до София, както е предимство от гледна точка на бързия достъп на туристите, но от друга гледна точка е сериозно предизвикателство при реализацията и развитието на кадрите, защото младия и подготвен човек лесно намира реализация в големия град при по-добро заплащане, без да му се налага дори да се премества да живее в него подчерта г-н Иванов и сподели част от положителния опит при кандидатстването и реализацията на европроекти в сферата на туризма, сътрудничеството с други общини и реализацията на събития, които придобиват все по-голяма популярност и привличат все повече участници.

Големият алпинист, зоолог, спелеолог и природозащитник, Боян Петров подкрепи думите на кмета относно потенциала на общините на запад от София и техните разнообразни възможности за еднодневен туризъм, за досег с природата, екстремни изживявания, излети и срещи с уникалната култура и бит, който региона предлага. Той подчерта, че е необходимо общините, в сътрудничество с експерти, неправителствени организации и местната общност да намерят онзи баланс при разработването на туристическия потенциал и обекти, който ще доведе до устойчиво развитие, запазване на природното богатство и биологичното разнообразие, защита на хабитатите и забележителностите, съчетано с неповторимото изживяване с досега до тях. Покорителят на най-високите върхове в света сподели своя опит и положителни изживявания досега с уникалната природа на запад от София, изследването на пещерите и обектите за скално катерене. В хода на дискусията, Боян Петров акцентира върху това, че общините трябва да предлагат цялостен, интегриран продукт, а не да рекламират дестинации и да привличат хора “на парче”, защото това не носи добра перспектива и крие сериозни рискове за увреждане на природните и културни обекти в резултат на засиления туристически поток към тях. Той отправи предизвикателство към представителите на местната власт и сам предложи да участва в подготвянето на такъв продукт и създаването на неговата легенда за потребителите. „Веднага могат да се направят 10 факта, които ще грабнат туриста и ще го накарат да дойде.“

Градските хора търсят природа. Всичко е в рамките на до 50 км. Така че софиянци имат едно богатство, което започват да го откриват, но някак си местните не могат да го усетят като масирано присъствие, което да им донесе доходи“, добави той.

 

Във втората част от дискусията се включиха PR експертът Пепи Димитрова, Мила Христова от “Holiday Heroes”, зам.-кметът на Своге – Нина Копринджийска, експертите по туризъм от община Ботевград – Десислава Алексова и Диана Гешева.