Доларът достигна най-ниското си ниво от три години насам

Снимка: Ройтерс

 

Нещата за американския долар са от лоши по-лоши. След като регистрира първия си годишен спад за пет години през 2017 г., индексът на американската валута спрямо най-големите търговски партньори на Америка сега спадна до най-ниското си ниво за три години.

Индексът ICE, който измерва долара спрямо шест други валути, падна с почти 10% през 2017 г., което е най-големият годишен спад от 2003 г. насам. В началото на 2018 г. той бе притиснат още по-ниско от печалбите в еврото.

Еврото поскъпна днес до $ 1,22, което е най-високото ниво от края на 2014 г., след като пробивът на немските коалиционни преговори миналата седмица изглеждаше, че ще доведе до създаването на благоприятно за ЕС правителство, водено от канцлера Ангела Меркел. Същевременно силата на икономиката в еврозоната породи очаквания, че Европейската централна банка ще отмени отново монетарния си стимул, който обикновено обезценява валута.

Дори когато американските компании се представиха добре миналата година и икономиката расте със здравословно темпо, доларът не успя да издържи на конкуренцията от други валути.

Стивън Бароу, ръководител на стратегията на Г-10 в Стандарт Банк, заяви, че очаква спадът на долара да продължи още няколко години. Отчасти това ще се дължи на това, че други централни банки ще се догонят до затягането на политиката на Федералния резерв. Също така, в дългосрочен план, политиката на администрацията “Тръмп” “Америка на първо място”, която благоприятства деглобализацията, може да доведе до по-малка роля на долара в глобалната икономика. Днес Германската централна банка заяви, че е решила да включи китайския юан в своите валутни резерви, след като Европейската централна банка заяви миналата година, че е разменила щатски доларови резерви в юана на стойност 500 млн. евро.

“Ние вярваме, че политиката” Америка на първо място” и стремежът да направим САЩ по-конкурентоспособна спрямо други големи търговски партньори, е в съгласие с най-доброто негативно пренебрегване на долара и в най-лошият случай, явно желание за слабост на долара” казва Бароу..