До 2023 г. ще модернизираме и обновим образователната инфраструктура в страната

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, председателят на Националното сдружение на общините Република България инж. Даниел Панов и кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев откриха официално обновеното Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Горна Оряховица.

Учебното заведение е изцяло ремонтирано с близо 1,6 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Сградата вече е с модерна фасада, сменена дограма, ремонтирани класни статии с нови чинове, както и с обновени спортни съоръжения и дворно пространство. От първия учебен ден в нова среда ще се обучават 220 ученика и 30 души педагогически персонал. По проекта на община Горна Оряховица са реконструирани също детските градини „Бодра смяна“ и „Елена Грънчарова“.

„За мен е огромно удоволствие да открия изцяло обновеното училище, в което от утре нашите деца ще се обучават като достойни българи, за да дадат своя принос за бъдещето на България“, заяви в приветствието си зам.-министър Николова. Тя посочи, че по ОП „Региони в растеж“ правителството е дало възможност да обновяваме ежегодно образователната инфраструктура в страната, така че децата да имат по-добри условия за учене, да получават най-доброто образование и да се реализират по-успешно на пазара на труда.

Зам.-министър Николова отбеляза, че с осигурените от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. над половин милиард лева до 2023 г. на практика ще се покрием нуждите на територията на страната за обновяване на образователната инфраструктура. Тя напомни, че в програмния период 2007-2013 г. по ОП „Регионално развитие“ е насочен почти същият ресурс в 226 проекта, които са успешно изпълнени.

„С всички усилия, които правим ще постигнем най-доброто и се надявам бъдещето да го покаже. Успешна нова учебна година и дайте най-доброто от себе си!“, пожела на учителите и учениците зам.-министър Деница Николова.