“Държавен вестник” – най-използваният източник на държавна информация

Юлия Цинзова: Нашият акцент в изложбата „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879-2019” са книги, които са свързани със събития, отразени в него

В годините Държавен вестник се е променял, но винаги той е бил най-четеният и най-използван източник на информация. В него са помествани събития, написани в книги. Това каза директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова, която откри изложбата „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879-2019”. С нея библиотеката отбелязва 140 години от излизането на първия брой на официалния държавен печатен орган, основан с Указ № 12 от 19 юли 1879 г. на княз Александър I като официално издание на държавата, предаде репортер на БГНЕС. Първият му брой излиза в София на 28 юли 1879 г.

„Нашият акцент в изложбата са книги, които са свързани със събития, отразени в Държавен вестник. Някои от книгите са първи издания и единствени, намиращи се в Столичната библиотека“, заяви директорът на библиотеката Юлия Цинзова, която откри експозицията.

Авторите на част от тях са участници в събитията, други са дело на чуждестранни журналисти и изследователи – Александър Бендерев, Никола Фичев – „Военно-исторически очерк за българо-сръбската война” 1888, Александър Цанков, Никола Начов, Димитър Страшимиров, Коста Тодоров, А. Хун – „Из българските бурни времена” и „Борбата на българите за съединението си” 1887, А. Драндар – „Биография на Ал. Батенберг“ и „България при Фердинанд“, Х. Вагнер – „Към победа с българските войски” 1913, Българската конституция от 1947 на английски и др. Някои от заглавията в изложбата са единствени и са притежание на Библиотеката на София.

В изложбата са представени и факсимилета на документи, обнародвани в Държавен вестник, свързани с важни събития, променили развитието на българската държава. Сред тях са оригинални текстове на манифестите, с които се обявява Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г., обявяване на Независимостта на България на 22 септември 1908 г., абдикацията на цар Фердинанд, редица закони и укази.

„В седем табла сме се опитали да проследим всичките броеве на Държавен вестник от началото до съвременността и приемането ни в НАТО“, добави Даниела Ветовска от сектор „Книжовно наследство“ в Столичната библиотека.

Стана ясно още, че част от изданията на Държавен вестник (1879-1945) в библиотеката са дарение от Народното събрание през 1946, след призив да се попълни фонда на културната институция, тъй като при пожар през 1944 изгаря част от архива.

„Друга част е от служебните библиотеки в Столичната община, като някои от броевете са с надпис за софийския градоначалник“, заяви Цинзова.

Тя добави още, че от 1 до 20 август библиотеката няма да работи за читатели.

„Ние обаче ще сме единствената библиотека, която ще работи през август“, обяви Цинзова и разкри, че иска да бъдат открити два нови филиала на библиотеката – единият в „Овча купел“, а другият в „Младост“. /БГНЕС/