Д-р Грозев: Няма нищо по-удовлетворително от това да лекуваш сънародниците си

Вчера за шеста година бяха връчени годишните стипендии на лекари специализанти и редовни докторанти. Събитието се състоя в зала Галерия на хотел Анел.

Председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев изрази своята надежда за това младите лекари да останат у нас, за да лекуват българския народ: “Сигурно в чужбина условията са по-добри, но няма нищо по-удовлетворително от това да лекуваш сънародниците си“, сподели той.

“Младите лекари са тези, които ще издигат здравеопазването ни нагоре”, заяви председателят на Акредитационния съвет д-р Юлиан Йорданов.

Д-р Йорданов представи статистика, която показва, че повече млади лекари предпочитат да останат в България, за да специализират и работят. Предпочитани страни за тези, които искат да напуснат страната са Германия и Великобритания. “Едно от най-важните неща, които трябва да направим, за да задържим младите в България е да успокоим здравната система“, споделя председателят на Акредитационния съвет.

Освен това д-р Йорданов представи данни от анкета, проведена сред млади специализанти и докторанти. Според нея най-първостепенната причина работа в чужбина е финансовият стимул, следван то професионално развитие.

Събитието бе уважено от зам.-председателя на НС Нигяр Джафер, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, директори на болници, ректори и декани на медицински университети и други.