Евакуираха Лувъра заради протест

Лувърът за кратко евакуира една от най-натоварените си стаи тази седмица, след като чернокожи защитници на околната среда организираха протест срещу  петролния гигант Total.

Около дузина протестиращи лежаха на пода пред “The Raft of the Medusa”, живопис от 19-ти век от Теодор Гервил, показващ корабокрушението на френската флота.

Демонстрантите влязоха незабелязано, преди да легнат пред картината, носейки лозунги срещу “Total”, съобщи репортер на АФП.

Лувърът потвърди, че е измъкнал посетителите на музея от стаята 10 минути след началото на протеста около 10.30 часа (0930 GMT).

Групата активисти “350.org”, която се противопоставя на използването на изкопаеми горива в полза на възобновяемата енергия, заяви, че организира демонстрацията, за “да символизира жертвите на петролната индустрия”.

Същата група направи и подобен протест в Лувъра през март миналата година пред старинна гръцка статуя.

Около 30 активисти са поставили дълъг участък от черна линия в основата на статуята, за да символизират река от нефт, като призовават Лувъра да сложи край на двуседмичното си сътрудничество с Total.

Филантропската част на енергийния гигант Total, подкрепя редица прoекти от образование, до изкуството.

Групата, основана в САЩ, използва името “350.org”, като идеята е- 350 части на милион, което според нея е безопасна концентрация на въглероден диоксид в атмосферата.