Един малък град в Украйна даде на света понятията “геноцид” и “престъпления срещу човечеството”

Лвов, Украйна беше едно от най-космополитните места в Хабсбургската империя до сегашното й положение като доста етнически хомогенно място. Повече от 90% от населението е украинско, с голямо руско малцинство. Две световни войни и съветска окупация, плюс трудностите на независимостта, означават, че неговите полски жители са изчезнали след масови депорти. Още по-трагично: повече от една трета от еврейските граждани от времената преди Втората световна война са заклани в опустошителни вълни на етническо прочистване.

С неочаквана симетрия, историята на белезите от погроми и загриженост за “етническата чистота” направиха този малко известен град на западния край на украинската карта мястото, където възникнаха двете съвременни правни понятия “престъпления срещу човечеството” и “геноцид”. Международният адвокат и професор в университетския колеж в Лондон Филип Сандс проследява своята история в мемоарите си “East West Street: On the Origin of “Genocide” and “Crimes Against Humanity.”

Този идващ уикенд Сандс ще говори в Азия на литературен фестивал, където може да стане дума и за Мианмар. Повече от половин милион рохинги са избягали от Мианмар за Бангладеш от края на август и са споделили, че в техните села къщите им са  били подпалени, а те убивани и изнасилвани. САЩ, чийто държавен секретар посети Мианмар в сряда (15 ноември), изрази своята загриженост относно “насилствените, травматични злоупотреби”.

Първият съвременен геноцид

Правните понятия за “геноцид” и “престъпления срещу човечеството” се заразждат при двама юристи с еврейска принадлежност, които не са се познавали много, но са изучавали право в университета в Лвов под виден полски професор Юлиус Макаревич учен по наказателно право преди Втората световна война.

Курсовете на Макаревич за двамата мъже – Херш Лаутерпахт и Рафаел Лемкин (живеещи в Льввег, както е известно в австро-унгарската империя (1867-1918 г.)), включват уроци по едно от най-ужасните масови убийства на ХХ век. Това е масовото убийство на арменците, което се случва в Османската империя, и оформя размишленията на Лемкин и Лаутерпахт за това, което представлява крайното престъпление.

Между 1915 г. и 1920 г., когато Армения все още е под османско владичество, 1,5 млн. арменци са били убити или депортирани след въстания. Следващите кланета често се наричат геноцид от учените, но политиците са по-предпазливи, като се има предвид категоричните възражения на Турция, чието основаване последва краха на империята. Все пак, повече от 20 страни, включително Франция, Германия и Съединените щати, официално признават убийствата като геноцид – някои го наричат първи в съвременната история.

Две десетилетия по-късно, когато се разгръщаха ужасите на Холокоста, двамата мъже успяват да избягат от Лвов, но без членовете на техните семейства, които не са в състояние да избягат от нацистите.  Лаутерпахт и Лемкин изпитват чувство за необходимост от международен съд, който би могъл да приведе военнопрестъпници пред правосъдието.

Криминалето беше същото – масовото убийство в Централна Европа, убийството на евреи, но и много други – но Лаутерпахт и Лемкин се приближават от два различни ъгъла. За единия, ужасните престъпления срещу всяко лице са обида за цялото човечество. За другия идеята да се изтрие от лицето на земята цяла група, именно поради културните или етническите характеристики на същата тази група, беше различен тип престъпление от неизмерима бруталност, която изискваше ново определение. За това той създаде неологизма “геноцид”.

Но Лемкин не успява да накара нацистките престъпници, съдени в Нюрнберг, да използват “геноцид” – думата се появява в някои изявления, но не и в присъдата, която ги призна за виновни за престъпления срещу човечеството. От 1943 г., когато Лемкин измисля термина и започва личната си битка, за да го включи в наказателния кодекс, само няколко лидери са се изправили пред съда за престъплението.

 

Кодифициране и преследване

В условията, които оттогава са приети от международното право, с Конвенцията на ООН през 1948 г., престъпната категория на геноцид на Лемкин изисква премедитация и ясното намерение за унищожаване на определена група, за да бъде наречена геноцид.
В десетилетия оттогава организациите и съдилищата по-често разчитат на фразата “престъпления срещу човечеството”, едва ли по-малко зло, но по някакъв начин по-малко заредено понятие, за да опишат масови убийства от ужасяващ мащаб. Някои страни изразяват загриженост, че “геноцидът”, термин, който трябва да бъде запазен за “жестоки престъпления”, може да стане прекалено използван.
През 1998 г. бившият кмет на община Таба, малък град в Руанда, който е видял много убийства на Туци от геноцида от 1994 г., стана първият човек, признат за виновен за престъплението геноцид от международен съд през 1998 г.

САЩ, под ръководството на тогавашния президент Бил Клинтън, не бяха склонни да обозначат за геноцид убийството на тутсийското малцинство от членовете на мнозинството от Хуту, защото това би създало моралния императив за действие – ООН взе само решението да направят това две десетилетия по-късно. Повече от три месеца през 1994 г. някъде между половин милион и един милион тутси са били убити.

 

Скоро след това, щеше да бъде преследван за престъпления срещу човечеството, бившия сръбски лидер Слободан Милошевич. Милошевич беше обвинен в извършването на геноцид във връзка с убийството на босненски мюсюлмани между 1992 и 1995 г. Той бе съден в Международния наказателен съд в Хага, но умря преди да получи присъда. През 2010 г. президентът Омар ал-Башир от Судан беше обвинен в  геноцид (задочно), във връзка с убийства в Дарфур. Той остава свободен.
В други случаи, страните са провели вътрешни опити за престъпления срещу общността, като например при масовите убийства през 1971 г. в тогавашния Източен Пакистан, но сега в Бангладеш.
Тези убийства също не са успели да бъдат официално признати като геноцид, но учените са се съгласили, че те трябва да бъдат. Това е историята, която накара изтъкнатите хора от Бангладеш да кажат, че дължат подкрепата на Рохинга от Мианмар.

 

Случаят на Мианмар

Длъжностни лица и групи говорят по различни начини за текущата трагедия, която се разгръща в Рохинската държава Мианмар. Официалният служител на ООН нарече изгнанието “учебник за етническо прочистване” и няколко организации нарекоха “тежкото положение на Рохинга” за “престъпление срещу човечеството”. Повечето групи и длъжностни лица се отклониха от обвинения в “геноцид”, но беше използван в по-малко официални изказвания – френският президент Емануел Макрон използва думата в телевизионно интервю. Някои адвокати и академици твърдят, че светът не трябва да се срамува от използването му в този случай. При публикуването на едногодишно разследване на насилието срещу Рохинга, Музеят на Холокоста в САЩ съобщи, че в доклада им подробности “нарастващите доказателства за геноцид”.

В изявление, издадено на 18 октомври, специалият съветник на ООН за предотвратяване на геноцида Адама Диенг заяви, че “правителството на Мианмар не е изпълнило задълженията си по международното право и основната отговорност за защита на рохинското население от престъпления, свързани с жестокост. “Жестоки престъпления, определени от ООН, се отнасят до три престъпления по международното право: геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, както е посочено в края на изявлението. В изявлението Диен и Иван Симонович, специален съветник на ООН за отговорността за защита, дадоха най-силното доказателство, че думата геноцид може да бъде приложена за това, което се случва в Ракин.
Мианмар е само последният пример за трудностите при прилагането на концепции, разработени от ужасите на 20-ти век в ситуации в реалния свят, но според Sands тези усложнения не извикват света да действа бързо.
“Дали това е унищожаване на хора в голям мащаб или унищожаване на група, това е срамно и грешно и престъпление по международното право“, казва Сандс за Quartz. “Не трябва да се спираме, а онези, които стоят зад него – особено онези, които са на върха – трябва да им се поиска сметка”.