Жените- новата сирийска валута

Сирия се възползва от най-опустошителните аспекти на конфликта- от търговията с погребални площадки на черен пазар до монопола на млекопроизводителите в обсадените райони. Разпадащата се икономика превърна оцеляването в Сирия в зависимост от изнудваща система от сделки. Може би най-жестоката последица от това е използването на жените като форма на валута.

Жените биват отвличани за откуп, продавани с цел брак и в някои случаи се търгуват за оръжия и стоки и се използват за преговаряне, пише изданието worldcrunch. Сирия не е първата страна, в която жените са използвани като инструменти за допълнителни политически, военни или финансови цели от воюващите фракции. Но в Сирия жените са се превърнали в инструментална част от военната икономика, която до голяма степен се основава на насилието срещу тях, казват експертите.

“Използването на жени (като валута) е често срещано, когато някой спешно се нуждае от нещо, но не може да си го позволи”, каза за Syria Deeply Еман Обейд, специалист по насилие, основаващ се на пола за датския бежански съвет, цитиран от worldcrunch.

Дори цивилните ешелони на сирийското общество са използвали жените като форма на валута, където могат да бъдат заменени за защита, разрешение за прекосяване на граница или фронтова линия или дори за разходи за наем.

 

Отвличане за откуп

Отвличането и търговията на жени за откуп е източник на значителен доход за воюващи страни в Сирия. Така наречената Ислямска държава е събрала около 40 милиона долара от откупи от семействата на отвлечени жени и момичета в Ирак и Сирия.

Едно от най-прочутите, макар и доходоносни отвличания е това на стотиците асирийски християни, много от които жени, които са били отведени от провинция Хасаке през февруари 2015 г. ИДИЛ е поискал откуп от 18 милиона долара, но в крайна сметка са получили  по-малко, според Associated Press.

“Когато говорим за политическата икономия на тероризма и за потушаването на финансирането на тероризма, говорим за търговията с петрол или пазара на антики. Но ние не говорим за сексуално насилие “, каза Лейтиа Андерсън, застъпник и специалист по правата на жените в Ню Йорк срещу сексуално насилие в конфликти.

Размерът на приходите, генерирани от трафикирани жени, изнудване на семействата им, принуждаване на откупи, принудително сключване на брак на жени и момичета, не е незначителен”, каза тя.

Проправителствените власти също са обвинени в отвличането на жени и момичета за откуп. Практиката бе особено забележима и нараства в Дамаск през 2016 г., според докладите, публикувани на медиите  Syria Untold и Syrian Observer. Проправителствените власти в голяма степен са насочени към жени от богати семейства или дъщери на видни личности “, защото родителите им са способни и са склонни да плащат големи суми за освобождаване на дъщерите си бързо поради страх от изнасилване и скандал”, казва Рами Зидиндин, като добавя, че средната сума за освобождаване на отвлечена жена е приблизително 5 милиона сирийски паунда (9709 долара).

Сирийското правителство осъди тези обвинения, като твърди, че жертвите са измислили свои собствени отвличания, за да изнудят семействата си за пари.

 

Търговията

Търговията със сирийки също се разпространява и в съседните страни. “Много жени говореха, че са пристигнали от своите наемодатели за сексуални отношения или облагодетелстване срещу заплащане под наем”, казва Мохамед, сирийски бежанец в Ливан, в доклад на Международния спасителен комитет.

Еман обсъди подобен случай в Турция, където собственикът на жилище предложи на сирийска вдовица едногодишен наем в замяна на това да се ожени за дъщеря си.

“Това е като цената на една година наем е млада жена”, каза Obeid.

В доклад на Международната женска лига за мир и свобода на жените през ноември 2016 г. бе установено, че сирийското правителство е виновно за арестуването на жени “, с цел да ги разменят с оръжия на въоръжени опозиционни групи”.

През юли 2015 г. сирийското правителство арестува две жени от град Даел в провинция Дара, като впоследствие ги освободи в замяна на пари и “20 броя оръжия”, предадени от бунтовници на правителствени войски, според доклада. Подобни инциденти също са регистрирани в районите Тафас и Атман, също в провинция Дараа.

Доклад от 2015 г. на Евро-средиземноморската мрежа за правата на човека (EMHRN) предостави повече примери за жени, задържани от сирийското правителство и търгувани за стоки. В доклада се споменава случаят на Сахар, който беше арестуван през 2012 г. заедно с 13-годишния й син, за неопределен обвинения. Тя бе освободена като част от споразумение между сирийското правителство и неуточнена опозиционна фракция. Според условията на споразумението сирийските бунтовници ще доставят храна на сирийските войски, обсадени в затвора в провинция Дераа, в замяна на освобождаването на жената и детето.

“Сделката беше да ме освободи в замяна на храна, която трябва да бъде доставена на сирийските правителствени войници в затвора“, каза Сахар в свидетелските си показания.

 

Жените като инвестиция

Сирийските жени, задържани в правителствените затвори, се очертаха като ключов актив за

REUTERS/Murad Seze

сирийското правителство в споразумения с опозиционни фракции, пише worldcrunch. Само миналата седмица Jaish Osoud al-Sharqiya, филиал на свободната сирийска армия в Южна Сирия, пусна сирийски пилот, който беше заловен в средата на август в замяна на освобождаването на редица жени задържани от правителствените затвори.

Според Сирийската мрежа за човешки права (SNHR), от март 2011 г. в Сирия са задържани произволно 13 920 жени и момичета, а от февруари 2017 г. най-малко 7500 са останали в ареста. От тези задържани около 6000 са държани от проправителствени сили.

От наша гледна точка сирийските власти виждат тези жени като допълнителна инвестиция“, пише SNHR в доклада си от 2016 г. относно положението на жените в Сирия. “Те използват тези жени в затварящи сделки с фракции от въоръжените опозиции. Опитват се да се възползват максимално от тях. ”