Замразиха активите на Прокопиев заради мината в Каолин

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество,  замрази имуществото на Иво Прокопиев, един от основателите и собствениците на Икономедиа, която издава седмичния вестник “Капитал”, новинарски сайт “dnevnik .bg, както и други печатни и онлайн магазини.

Частните активи на Прокопиев и неговата съпруга, както и три от неговите дружества, сред които и дружеството, което контролира основния дял в медийната група и Фондация “Граждански медии”, са блокирани при разследване на сделка за приватизация, в която той е взел участие през 1999 г.

Комисията обяви във вторник, че Прокопиев купува Каолин, бивша държавно контролирана минерална мина, незаконно и така печалбата от продажбата на компанията през 2012 г. на стойност 150 млн. лева също е незаконна.

Замразените активи на бизнесмена и издателя са на стойност 199 милиона лева (около 101 милиона евро), от които 14 милиона са частни активи с недоказан произход, заяви на пресконференция ръководителят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Пламен Георгиев.

Прокопиев разполага с три месеца, за да докаже, че произходът на имуществото му е законосъобразен, преди процедурата да влезе в правната фаза.

Издателят проведе пресконференция точно след тази на комисията, обвинявайки държавата, че е нарушила закона, с действията, предприети срещу него.

В изявление, публикувано в понеделник, Прокопиев твърди, че Комисията няма правомощия да разследва приватизационните сделки и че десетгодишният срок за преразглеждане на сделката е изтекъл отдавна.

Прокопиев също така заяви пред журналисти, че през последните няколко години той и семейството му са преминали 27 данъчни проверки и не са открити нарушения.

Всичко, което Комисията твърди, е възмущение и финансова неграмотност“, каза той.

“Липсата на политическа опозиция прави независимите медии много атрактивна цел за държавни атаки”, добави Прокопиев.

Съпругата му Галя Прокопиева, изпълнителен директор на Икономедиа, заяви, че 160-те служители на медийната група са били засегнати от действията на държавата и репутацията на медийната група е била наранена.

През октомври Прокопиев и други по-малки издатели пътуват до Брюксел, за да предупредят европейските си колеги за нарастващия държавен натиск върху критичните медии в България.

По-рано във вторник Пламен Георгиев обвини Прокопиев, че се опитва да повлияе на решението на комисията и се оплака от безпрецедентно изтичане на поверителна информация за текущото разследване.

През последното десетилетие България спадна от 51-во място в класацията за глобална свобода на пресата през 2007 г. на 109-то място през 2017 г. – най-ниската позиция на член от Европейския съюз.