Изнасилването е престъпление, но опитът да се съблазни някого, не е така

#АзСъщо отиде #ТвърдеДалеч. Така поне мисли Катрин Деньов.

Във вторник актрисата и 99 други известни френски жени от изкуството, медицината и бизнеса публикуваха отворено писмо в “Льо Монд”,  в което защитават “свободата на мъжете да флиртуват” и се обявяват против “пуританизма в името на т.нар. общо благо, който придобива прилики с времето на лова на вещици”.

“Като жени, ние не се разпознаваме в този феминизъм, който надхвърля осъждането на злоупотреба с власт и се е превърнал в омраза към хората и към сексуалността”, пишат те. “Изнасилването е престъпление, но опитът да се съблазни някого, дори неловко, не е така”.

Те продължават: “Естеството на пуританизма е да заема в името на предполагаемото колективно добро, аргументите за защитата на жените и тяхната еманципация, за да ги предам по-добре на техния статут на вечни жертви; бедни малки, под контрола на демоничните фалократи, както в добрите стари времена на магьосничество. ”

Ние защитаваме правото да съблазняваме, което е незаменимо за сексуалната свобода“, продължават жените. “Днес сме достатъчно информирани, за да признаем, че сексуалното влечение е по своята природа нападателно и диво, но освен това сме и достатъчно прозорливи, за да не объркваме неуместния флирт със сексуалното насилие”, посочват те.

Аферата Уайнстийн породи легитимно фокусиране на вниманието върху сексуалните нападения над жените, особено когато те се случват на работното място или определени мъже злоупотребяват с властта си. Това внимание беше необходимо”, подчертават създателите на писмото.

Но тази свобода на словото сега се преобръща в своята противоположност. Принуждават ни да говорим това, което “трябва”, да премълчаваме онова, което ни ядосва. А онези жени, които отказват да се съобразят с подобни нареждания, биват разглеждани като предателки, като съучастнички.