Илън Мъск ще строи високоскоростния тунел Ню Йорк – Вашингтон

Американският предприемач Илън Мъск обяви, че неговата компания „The Boring Company“ е получила разрешение от властите в САЩ за строителството на високоскоростния тунел, който ще свързва Ню Йорк и Вашингтон.

В съобщение в Twitter Мъск написа, че скоростта на влаковете в тунела ще е над 250 км/ч и разстоянието между двата града ще се взима за 29 минути.

„Току-що получих устно разрешение от правителството за строежа на подземната хиперлууп линия (система на движение без въздушно съпротивление) на „The Boring Company“ Ню Йорк-Филаделфия-Балтимор-Вашингтон. Линията ще минава през центъра на единия град до другия“, написа основателят на компаниите SpaceX и Tesla.

Проектът за строежа на високоскоростната жп линия, която се движи в тунел с разреден въздух, е известен от 2013 г. Подобни подземни железници могат да развиват скорост до над 1000 км/ч. Това означава, че разстоянието от Амстердам до Париж например може да се измине за половин час, а 70-те километра от Братислава до Виена за не повече от пет минути.