Има ли напрежение между общинските съветници на БСП и ГЕРБ

“Очевидно в ГЕРБ се страхуват от алтернативата, която предлага БСП”. Това заяви Калоян Паргов, председател на ГС на БСП-София и общински съветник в СОС, председател на групата на „БСП-лява България“ в интервю пред радио К2.

Според Паргов различни групи граждани в София протестират, а в същото време СОС се занимава с дневен ред от 30 точки, който е толкова лежерен, все едно са на почивка. „Има толкова проблеми, които можем да обсъдим, вчера в част от комисиите дневният ред беше като благодарствени писма, например Комисията по транспорт, все едно всичко сме решили!“

Калоян Паргов беше категоричен, че пирамидата трябва да бъде обърната – не общинските съветници да са функция на администрацията, а администрацията да е функция на политиките и приоритетите. Той продължи, че още преди няколко години са алармирали, че трябва да се обръща внимание не само на центъра, но и на крайните квартали и затова благодари на главния архитект, който е алармирал, че „спалните на София“ трябва да изглеждат по по-различен начин. Председателят на ГС на БСП София попита защо например за една година да не се решат ударно проблемите с благоустройството в даден голям район, като „Люлин“ или „Младост“.

Относно протеста на таксиметровите шофьори, заради патентния данък,  Калоян Паргов обясни, че е помолил протестиращите да му направят една разбивка на тази такса от 850 лева. Тя ще бъде обсъдена с народни представители от транспортната комисия, за да се види дали исканията са справедливи. Трябва да се види и освен този патентен данък какви други данъци плащат. Паргов обаче беше категоричен, че трябва да се фиксира точния брой на таксиметровите автомобили в София и да се изградят стоянки, както и да се решат други благоустройствени въпроси. Сега точно е моментът да се решат тези проблеми – преди бюджетната процедура. Общинският съветник подчерта, че не може таксиметровите шофьори да си плащат данъците, а в замяна на това общината да не им осигурява стоянки и благоустрояване.