Испания трябва да наложи пряко управление над Каталония, като рискува насилствени сблъсъци и сътресения на пазара

Reuters/Susana Vera

 

Конституционната криза на Испания навлезе в опасна нова фаза, като Каталуня е изправена пред нови вълнения, тъй като централното правителство в Мадрид обещава да наложи пряко управление над автономния регион.
Следвайки спорния и конституционно незаконния референдум за независимост от 1 октомври, лидерът на Каталония Карлис Пуйджмънт изнесе миналата седмица дълги, объркващи речи, в които обеща да “преустанови действието на декларацията за независимост”, след като 90% от гласоподавателите избраха независимост от Испания.

На 16 октомври Пуйджъмон се противопостави на крайния срок на испанския министър-председател Мариано Райой да изясни дали регионът определи окончателно независимостта си или не.
Раджой даде на Пуиддемон до 19 октомври в 10 часа местно време отново да каже дали Каталония официално е обявила независимост. Пуйджмънт изпрати писмо, в което заяви, че иска разговори лице в лице за бъдещето на Каталония, като отново избягва изрична декларация. В отговор на това централното правителство на Испания призова в събота кабинет за спешни случаи да “одобри мерки, които да бъдат поставени пред сената, за да защитят общия интерес на испанците – включително гражданите на Каталония – и да възстановят конституционния ред в автономната общност”.

Член 155 от испанската конституция от 1978 г. позволява на централното правителство в Мадрид да наложи пряко управление върху самоуправляващите се региони на Испания в случай на криза. Тази така наречена “ядрена опция” никога не е била използвана преди. Междувременно испанските акции и еврото паднаха.
Изтичането и последствията от референдума за независимост в Каталуния бяха белязани от големи демонстрации и спорадично насилие. По време на референдума централното правителство разгърна войници, за да изтегли избирателите от избирателните секции;  докладвани са над 300 наранявания. Възможността Мадрид да поеме контрола над каталунската полиция, нейните регионални финанси или да призове за нови регионални избори може да предизвика още напрежение.

 

Quartz

Десислава Христова

About Десислава Христова

View all posts by Десислава Христова →