Как мраморните скулптури вдъхновяват художници и аудитория за хилядолетия

В цялата история на изкуството скулпторите експериментират с еклектичен диапазон от среди. Докато отлятият бронз, резбованата дървесина и изпечената глина са направили трайни впечатления, никой материал не е пленявал така, като мрамора.

Широко разпространени в древното и съвременно изкуство, мраморните произведения на изкуството заемат видно място в много големи художествени движения и се нареждат сред някои от най-известните скулптури в света.

Еволюцията на изкуството и неговата вечна популярност

 

Древно изкуство
Месопотамия

В продължение на хилядолетия, художниците са избирали мрамор, метаморфна скала, благодарение на мекия си, лесен за подреждане състав и прозрачността на повърхността му. В древната Месопотамия, мраморът е използван за създаване на сурови модели на животни (натуралистични и антропоморфни) и фигури, макар че други материали като варовик, диорит и теракот се използват по-често.

“Поклон на Муфлон” (около 2600-1900 г. пр. Хр.

 

Египет

По подобен начин, древните египтяни използват за изкуство голямо разнообразие от камъни. Докато варовикът и гранитът са били техните предпочитани материали, те от време на време използват мрамор за занаятчийски фигури на фараони, богове и пазители на храмове и гробници. Подобно на месопотамските фигури, тези парчета са примитивни в дизайна, изобразявайки плоски и стилизирани силуети, а не реалистични форми или реалистични детайли.

“Изида с Хор” (332-30 г. пр. Хр.)

 

Гърция

По време на архаичния период на древна Гърция (8 век – 500 г. пр. Хр.), художниците започват да показват нарастващи интереси в мрамора. Макар и представени по-реалистично от скулптурите от предходни периоди, мраморните фигури от това време все още не са натуралистични, тъй като техните изрази остават относително стоични и техните пози изразяват малко движение.

По време на класическия период на Гърция (500 г. пр. Хр. До 323 г. пр.н.е.), мраморните скулптури се издигат до известна степен. С безпрецедентен интерес към натуралистичното представяне, класическите художници започват умело да извайват красиви, свободноизкуствени фигури и релефи, които показват удивително внимание към детайлите, идеализираното възприемане на анатомията и усъвършенстваните техники за рязане.

По това време гръцките художници често избирали да представят своите таланти чрез драперии, представляващи прилепнали и висящи тъкани чрез сложна резба.

“Мраморна статуя на жената” (4-ти век пр.н.е.) (Снимка: Met музей Public Domain)

През елинистичния период (323 г.-31 г. пр.н.е.) гръцките художници са изградили тези постижения, произвеждайки парчета, които са все по-експресивни и натуралистични в движение.

 

Рим

Древните римски скулптори са известни предимно с два вида мраморни скулптури: портрети или бюстове, както и мраморни копия на гръцки бронз.

По време на републиканската епоха художници издълбали реалистични портрети на хора – включително политически лидери, военни служители и историци – от гърдите или врата. Известни като бюстове, тези живописни произведения се празнуват за впечатляващо натуралистичния им вид.

Снимка: Джейсън Джанг по Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

В периода от императорския римски период (31 г. пр. Хр. – 476 г. пр.н.е.) мраморните репродукции на бронзовите скулптури от Гърция стават все по-популярни, тъй като “Римското завладяване на Гърция от І в. Пр.н.е. подлага римския художествен вкус на влиянието на гръцкия стил” ). В много случаи тези мраморни реплики са особено важни за историците на изкуството, тъй като много от бронзовите музи вече не съществуват.

 

Средновековието
През Средновековието (5-ти до 15-ти век), художниците в Италия продължават да създават скулптури, използвайки мрамор, произхождащ от местни кариери, или спасени от древни руини. За разлика от античните скулптори, средновековните мраморни художници отхвърлят реализма в полза на наивни, стилизирани изображения. По същия начин, вместо с фигури от живота, корени в митологията или светската предметна тематика, те се стремят да създават религиозни парчета като малки фигурки и олтарки, украсени с релефни резби.

Андреа да Гиона, “Олтар с Христос”, “Свети Йоан Кръстител” и “Света Маргарет” (1434 г.)

Извън Италия, скулпторите също се интересуват от този предмет. Въпреки това те предпочитат да работят със слонова кост, камък и дърво, тъй като мраморът е до голяма степен недостъпен и много по-скъп.

Ренесанс
По време на Възраждането (14-17 век), художници от цяла Европа развиват нов интерес към класическото изкуство. Един от елементите, възродени от художниците е предпочитанието на мрамора, кулминиращо в някои от най-известните скулптури в света.

Италианският Ренесанс

По време на италианското Възраждане, осветените художници отново възприемат естетически интерес към натурализма. Докато повечето от тези художници – като Леонардо да Винчи и Ботичели – произвеждат предимно картини и рисунки, Микеланджело работи и като скулптор. С мрамора като свой избор, той усвоява изкуството на монументални произведения, включително и иконичната статуя на Давид.

Микеланджело, “Дейвид” (около 1501-1504 г.) (Снимка: Livioandronico2013 чрез Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

 

Северен Ренесанс

Подобно на италианските възрожденски художници, фигурите от Северен Ренесанс намериха вдъхновение за вечната естетика на класическата древност. Докато скулпторите продължават да работят предимно в дърво, някои също се мятат в мрамор. Акценти от ранната северно-ренесансова мраморна скулптура е Well of Moses, мащабно парче от Claus Slute, което показва своите скулптурни умения чрез течаща драперия и изразителни детайли.

Клаус Щутер, “Добре на Моисей” (оглед на Исая), (1395-1405 г.)

 

Барок

След ренесанса, бароковото движение (началото на 17-ти и края на 18-ти век) се премества в Европа. Този отличителен период се характеризира с интерес към изобразяване на драматични предмети в силно украсена и сложна естетика. Мраморните скулптури, направени през това време, въплъщават този подход, с художници като Джан Лоренцо Бернини, специализирани в сложно издълбани фигури, които са разположени в богата среда и пренасят вълнуващо усещане за движение.

Джан Лоренцо Бернини, “Екстазът на Св. Тереза” (1647-1652 г.)

 

Модерно изкуство

По време на движението за модерното изкуство фигуративните мраморни скулптури останават популярни благодарение на Огюст Роден, чиито изделия демонстрират ниво на умение и анатомично разбиране, вдъхновено от Микеланджело. – “Микеланджело ми разкри, истината на формите”, обяснява Роден.

Auguste Rodin, “Целувката” (около 1882 г.) (Снимка: Yair Haklai)

 

Мраморна скулптура днес
Днес скулптори като Кевин Франсис Грей, Матю Симъндс и Сибил Паш продължават да експериментират с мрамор, често намирайки творчески начини да ремагизират плавателния съд и да направят съвременен обрат на класическите модели. Простиращи се от реалистични представяния до абстрактни изображения, тези парчета подчертават гъвкавостта и безвремието на древната среда.

Матю Симъндс, “Базилика”

 

Кевин Франсис Грей, “Ghost Girl”

 

 

 

 

Mymodernart