Как обявяването на Тръмп за Йерусалим ще оформи палестинската политика

В краткосрочен план промяната в политиката на САЩ ще промени баланса между различните палестински блокове.

От октомври, партията на Аббас, Фатах, беше заключена в преговорите за помирение с Хамас, който контролира ивицата Газа. Абас е взел безкомпромисна линия в преговорите досега, настоявайки Хамас да обезоръжи военното си крило и да откаже да се интегрира или да плати заплатите на бюрократите, които Хамас е поставил в Газа, след като превзеха територията през 2007 г.

Сега ще е трудно Абас да поддържа тези позиции.

Хамас ще твърди, че заплахата, породена от изявлението за Йерусалим, изисква единство и ще настоява за отпускане на условията за помирение между него и Фатах. Ако Аббас настоява на по-ранните си изисквания, Хамас ще го обвини в поставянето на партията пред нацията, която вероятно ще получи тласък сред много палестинци.

Ефектите от обявяването ще надхвърлят вътрешната политика. Палестинската общественост отдавна е скептично настроена от готовността на Абас да работи със Съединените щати, за да поднови мирния процес. Администрацията на Тръмп все още не е разкрила своя план за мир и не е ясно дали ще изисква дълбоки, политически неприемливи компромиси от страна на палестинците или дали арабските съюзници на Вашингтон ще принудят палестинците да приемат такива компромиси, както някои скорошни доклади предложиха. Въпреки това, слуховете за мирния процес замъгляват перспективите на палестинците. Обявяването на Йерусалим само ще задълбочи скептицизма им от бъдещите мирни преговори и от интереса на Абас към тях.

В резултат на това Абас скоро ще трябва да отблъсне съперниците си в Хамас и други опозиционни групи, които ще го обвинят в наивност или дори по-лошо – за това, че се е заел с администрацията на Тръмп за мирния процес. Окуражени от старостта и слабостта на Абас, някои от неговата партия “Фатах” ще се присъединят към групата, надявайки се да изгорят своите националистически награди преди състезанието, за да станат негови наследници. При тези обстоятелства е трудно да си представим как Абас ще може да работи с администрацията на Тръмп относно план за мир.

В последните години отношенията на Аббас с повечето от страните в региона бяха обтегнати,а от време на време се усещаше и напрежение. Миналата година например така нареченият арабски квартет – който включва Египет, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства – се опита да принуди Абас да изясни процеса на наследяване на правителството. Някои от тези държави също се опитаха да убедят Абас да работи по-тясно със Съединените щати и да разубеди Палестина, че ще подкрепи резолюциите в ООН, които ще отклонят Вашингтон.

Този натиск ще се разсее, тъй като кризата над Йерусалим ще изсмуче кислорода от другите разговори около палестинския въпрос. Тази нова динамика ще позволи на Абас да отблъсне регионалния натиск за вътрешни промени. Той ще се възползва от възможността да принуди лидерите на региона да заемат позициите си и да ги принуди да приемат предварителните условия на палестинците за преговори с израелците и да се опитат да ги предпазят от нормализиране на връзките с Израел, преди палестинският въпрос да бъде решен.

Като цяло, обаче, ефектите от съобщението за Абас ще бъдат изключително негативни. Правителството му вече е слабо, дължащо се отчасти на общественото убеждение, че то е корумпирано и неефективно и отчасти на провала на дипломацията да изпълни обещанието на Алианса за палестинска независимост. Решението на “Тръмп” допълнително ще навреди на легитимността на Абас, като го тласка към приемане на твърди позиции, за да не бъде изкривено от Хамас и други.

Палестина призова обществото да протестира по улиците, а Абас вероятно ще прекъсне сътрудничеството си за сигурност с Израел, както направи през юли. Това ще увеличи риска от насилие. Сблъсъците са вероятни в следващите дни.

Дали обявяването ще доведе до продължително безпокойство или до нови размирици, е невъзможно да се предвиди.  Дори и най-лошото да не се случи, съобщението на “Тръмп” ще остави след себе си отслабена палестинска власт, нестабилна ситуация със сигурността и лишаване от мирен процес.

 

 

foreignaffairs.com