Картината “Спасителят на света” е купена от саудитски принц

Уникалната картина на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ е била закупена от саудитския принц Бадср бед Абдула бен Мохамад ал Сауд. Информацията се позовава на документи получени в редакцията на вестник „Ню Йорк таймс“.
Платното беше закупено през ноември на търг в аукционна къща „Кристис“ Ню Йорк за рекордните 450 млн.долара, но името на купувача не бе съобщено.
Сега се очаква картината да украси филиала на Лувъра в Абу Даби.

Говорителка на Кристи е дала поздравления на Лувъра Абу Даби, като казва на CNN, че е “щастлива, че парчето ще бъде публично достояние”. Но аукционната къща няма да потвърди дали музеят стои зад купуването.

Това е една от  20-те автентични картини на “Да Винчи”, които съществуват

Съобщението идва по-малко от месец, след като Лувъра Абу Даби отвори врати. Построен на изкуствен остров в емирската столица, музеят е част от стремежа на града да се превърне в културен център.
В 30-годишна сделка на стойност 1 милиард евро (1,18 милиарда долара), френският Лувър подпомага в управлението на изложбата, предлага съвети и предоставя творби на своя франчайз в Близкия изток. В новия музей понастоящем се помещава постоянна колекция от 600 произведения на изкуството.