Картина на Модиляни ще бъде сензацията на предстоящия търг на Sotheby’s

Снимка: Artsy.net

 

 

Sotheby’s ще търгува с картината на Амедео Модиляни от 1917 г. “Nu couché” на майското й импресионистично модерно изкуство в Ню Йорк. Работата се очаква да бъде продадена за над 150 млн. долара, като вече е нарушила рекорда: според Sotheby’s оценката е най-високата, която някога е била поставена на търг.

Последният път, когато картина на Модиляни беше представяна на търг е 2015 г., когато картината на художника се продаде за 170,4 млн. долара в Christie’s в Ню Йорк, което я прави втората по големина цена, продавана на търг по това време. (Работата е оценена на 100 млн. долара.) Купувачът на труда беше разкрит като Liu Yiqian, колекционер, който направи печалба на китайския фондов пазар.

Предстоящата партида на Nu couché (sur le côté gauche) е придобита от сегашния си собственик, за $ 26.9 милиона през 2003 г.

Амедео Модиляни Nu couché (sur le côté gauche), 1917.

Платното на Модиляни е от неговата измислена серия от голи картини, произведени между 1916 и 1919 г. По поръчка на френския дилър Леополд Зборовски, някои от тях са показани за пръв път през 1917 г. в галерията на Berthe Weill в Париж, където  привличат критично внимание и скандал. Тъй като се събира голяма тълпа извън галерията, полицията пристига в шоуто (което се оказа първото и последно едночленено шоу на Модиляни по време на целия му живот) и иска да бъде затворено. Weill отказва, но полицията затваря шоуто само два дни по-късно, в който момент са продадени само две картини.

“Тази картина преосмисля голотата за модерната епоха“, заявява в изявление Саймън Шоу, съдружник в сферата на импресионизма и модерното изкуство на “Сотби”. “Модиляни описва моделите си като уверени и самоуверени в тяхната сексуалност. …Заедно, тези картини показват решаващо значение в може би най-великата традиция в изкуството – там е голото преди Модиляни, и има голо след Модиляни”.

 

 

ARTNEWS