Климатичните промени унищожават Акропола

Изменението на климата заплашва древните гръцки паметници, сред които Акропола, един от най-посещаваните археологически обекти в света, казват учените.

Замърсяването на въздуха и киселинните дъждове подкопават мрамора. Екстремните метеорологични явления като суша или проливни дъждове са довели древните храмове до структурни проблеми.

Въпреки че хълмът на Акропола, където стои Партенонът, е най-добре запазеният археологически обект в Гърция, има признаци, че изменението на климата все повече засяга паметниците, които са на хълма.

“Стените на (древния) град страдат от повече ерозия, отколкото в миналото”, каза Мария Влазаки, генерален секретар в гръцкото министерство на културата.

„В продължение на десетилетия се полагат усилия за опазване и защита на Акропола и неговите паметници, операция, която е ускорена от средата на 70-те години. Но страната има стотици, ако не и хиляди открити археологически обекти.”, каза тя пред вестник „Екатимерини”

“Всяка година даваме повече пари, извънредни пари, за да защитим стените на (древните) градове, които преди не са имали проблеми, за да защитят крайбрежната зона”, каза Влазаки.

През последното десетилетие зоната около Атина е силно засегната от смъртоносни наводнения и горски пожари. Горски пожар от 2007 г. на полуостров Пелопонес заплашви да унищожи храмовете и стадионите на древна Олимпия, родното място на Олимпийските игри.

Христос Зерефос, професор в Атинския Академия, заяви, че необичайните метеорологични явления стават все по-чести и внезапните колебания от периоди на наводнение до суша дестабилизират паметниците на културата./БГНЕС

Атина / Гърция

Пламен Михайлов