Кой вярва, че религията е единствената причина за съдбата на рохингите

AP Photo/Anurup Titu

 

През последните седмици се наблюдава ескалация на насилието срещу Рохинга в Ракин, най-бедната държава в Мианмар. Прилив на разселени хора търсят убежище от зверствата в Бангладеш. Това е най-новата вълна от бежанци и се разраства.
Религиозните и етническите различия са считани за водеща причина в конфликта. Но става все по-трудно да се вярва, че не съществуват други фактори. Особено като се има предвид, че Мианмар е дом на 135 официално признати етнически групи (Рохинга са били отстранени от този списък през 1982 г.).
При анализа на скорошното насилие голяма част от западните медии са фокусирани върху ролята на военните и фигурата на лидера Аун Сан Су Чжи. Нейният статут на лауреат на Нобелова награда за мир е широко оспорван, откакто се появиха последните доказателства за жестокости.
Тя продължава да избягва осъждането на системното насилие срещу Рохинга. Поне медийният поглед най-накрая се е променил донякъде.
Но остават въпроси, които не се изследват. Също така е от решаващо значение да погледнем отвъд религиозните и етническите различия към други основни причини за преследване, уязвимост и изселване.
Трябва да разгледаме залегналите политически и икономически интереси като фактори, допринасящи за принудителното изселване в Мианмар, не само за хората от Рохингия, но и за други малцинства като Качин, Шан, Карен, Чин и Мон.

Земята

Снимка: sites.gsu

Задържането на земята и конфискацията в Мианмар са широко разпространени. Това не е ново явление.
От 90-те години на миналия век военните отнемат земята на дребните земеделци в страната без никаква компенсация и независимо от етническата или религиозната им принадлежност.
Често се придобива земя за проекти за “развитие”, включително разширяване на военната база, експлоатация и добив на природни ресурси, големи земеделски проекти, инфраструктура и туризъм. Например, в областта Качин, военните конфискуват повече от 500 акра земя на селяни, за да подкрепят екстензивното добиване на злато.
Развитието насилствено разселва хиляди хора – както вътрешно, така и отвъд границите с Бангладеш, Индия и Тайланд – или ги принуждава да се отправят по море към Индонезия, Малайзия и Австралия.
През 2011 г. Мианмар предприе икономически и политически реформи, като се отвори за чуждестранни инвестиции. Малко по-късно, през 2012 г., насилствените атаки са ескалирали срещу Рохинга в Ракин и в по-малка степен срещу мюсюлманите Карен. В същото време правителството на Мианмар е установило няколко закона, свързани с управлението и разпределението на земеделските земи.
Например, многонационален агробизнес като POSCO Daewoo с нетърпение влезе на пазара, подпомогнат от правителството.

Регионална награда

Мианмар е разположен между държави, които отдавна обръщат внимание на ресурсите си, като Китай и Индия. От 90-те години китайските компании експлоатират дървения материал, реките и минералите в северната част на Шан.
Това доведе до насилствени въоръжени конфликти между Организацията за независимост на Качин и нейните етнически съюзници в източната част на Качин и Шан.
В Ракин китайските и индийските интереси са част от по-широките отношения между Китай и Индия. Тези интереси се отнасят основно до изграждането на инфраструктура и тръбопроводи в региона. Такива проекти твърдят, че гарантират заетост, транзитни такси и приходи от нефт и газ за целия Мианмар.
Сред многобройните проекти за развитие, през септември 2013 г. започнаха операции за транснационален тръбопровод, построен от Китайската национална нефтена компания, свързваща Ситве, столицата на Ракине, до Кунминг, Китай. По-големите усилия за завладяването на Мианмар от петролната и газова промишленост до Гуанджоу, Китай, са добре документирани.
Паралелен тръбопровод също се очаква да изпрати петрол от Близкия Изток от пристанището Киякпху до Китай. Въпреки това, неутралната консултативна комисия на Ракин призова правителството на Мианмар да извърши цялостна оценка на въздействието.
Всъщност Комисията признава, че тръбопроводите излагат на риск местните общности. Съществува значително местно напрежение, свързано с конфискуването на земя, недостатъчно обезщетение за вреди, влошаване на околната среда и приток на чуждестранни работници, вместо да се увеличават местните възможности за заетост.
Междувременно пристанището на дълбоководното крайбрежие Сайтъл бе финансирано и построено от Индия като част от проекта “Малкомодален транзитен транспорт” в Каладан. Целта е да се свърже североизточната област Мизорам в Индия с Бенгалския залив.
Крайбрежните райони на Ракин са от стратегическо значение както за Индия, така и за Китай. Следователно правителството на Мианмар има свои интереси в изчистването на земя, за да се подготви за по-нататъшно развитие и да засили своя вече бърз икономически растеж.
Всичко това се осъществява в по-широкия контекст на геополитически маневриране. Ролята на Бангладеш в подхранването на етническото напрежение също е горещо оспорвана. В такива борби за власт човешките разходи са ужасно високи.

Увеличаване на уязвимостта на малцинствата

В Мианмар групите, които са станали жертва на грабеж, често са започнали на места, които са изключително уязвими и пренаселени от малцинства. Третирането на Рохинга в Ракинската област е най-високият пример за по-широко експулсиране, нанесено на малцинствата.
Когато една група е маргинализирана и потисната, е трудно да се намали тяхната уязвимост и да се защитят техните права, включително тяхната собственост. В случая с Рохинга, тяхната способност да защитят домовете си беше унищожена чрез отнемането на тяхното бирманско гражданство.
От края на 70-те години около един милион рохинги са избягали от Мианмар, за да избегнат преследването. Трагично те често са маргинализирани в приемащите държави.
Ако никоя държава не желае да поеме отговорност за тях, те ще бъдат принудени или насърчавани да преминават през границите непрекъснато. Техниките, използвани за насърчаване на това движение, са в капана на уязвимото състояние на Рохинга.
Трагедията на Рохинга е част от една по-голяма картина, която показва потисничеството и изселването на малцинствата в Мианмар и в съседните страни.
Разговорът за релевантността и сложността на религиозните и етническите въпроси в Мианмар са неоспорими. Но не можем да пренебрегнем политическия и икономическия контекст и основните причини за изместването, които често остават незабелязани.

 

 

theconversation

Десислава Христова

About Десислава Христова

View all posts by Десислава Христова →