Кой създаде първото безплатно графити училище у нас?

Дамян Николов излъчва смелост, артистизъм и любов към изкуството. Това са и качествата, необходими за създаването на първото безплатно училище за графити у нас. 

Дамян Николов завършва химия и микробиология, но в сърцето си винаги е знаел, че мястото му е из цветните рисунки, майсторските графити и понякога из бялото платно, готово да превърне фантазията в реалност. Това е и причината да напусне международната софтуерна компания, за която работи, и да поеме по пътя на изкуството. След години практика и усъвършенстване на таланта му постепенно се появява художникът под псевдоним Kemsa.

Повлиян от липсата на легална изява за много от графити артистите в България, Дамян създава във Варна първото безплатно училище за графити в страната ни. Финансирането му изцяло се покрива от дарения, а студио „Артзона На Тъмно“, където се помещават занятията, е предоставено безвъзмездно. Училището има за цел да даде на начинаещите графити артисти у нас обучение, което да ги превърне в професионалисти, както и законно поле за изява. Училището може да посещава всеки, притежаващ у себе си страст към рисуването, без възрастови ограничения, като за подготовката им ще се погрижат различни художници.

Тази година се състоя и дебютната самостоятелна изложба на Дамян Николов, наречена “Улица”. Изложбата се проведе в студио „Артзона На Тъмно“, където се намира и училището за графити, по време на Нощ на музеите и галериите във Варна. Името ѝ не е избрано случайно – то символизира пътя, който творецът е извървял от самото начало до сега. В изложбата е включено всичко, над което е работил в този период – платна, скици, дрехи, артинсталации и други.

Освен това през август тази година се състоя и организираният от Дамян Николов с подкрепата на Община Варна фестивал “Графити Вселена” във Варна. Той даде възможност на 15 артисти, избрани след предварителен конкурс, да преобразят подлеза на улица “Дубровник”.

А сега нека се запознаем малко по-отблизо с художника Дамян Николов, успял да вдъхне нов живот на графити културата у нас, давайки криле на младите графити артисти.

Какво е да си графити артист?

Да си графити артист е нещо различно и нещо, което е трудно за възприемане от голяма част от обществото. Реално графити артистите са художници, които рисуват с друг вид техника и материали. Така, както има художници, които рисуват с маслени бои, с туш, с моливи и т.н. Често когато рисувам със спрей и съм на поръчка, първата реакция на хората е от типа „Знаят ли собствениците?“, “Кой ти е разрешил?“, но ако рисувам с четки, всички са щастливи и никой няма претенции за краен резултат и т.н.

Причината за това е средата, в която хората израстват, и драсканиците, които виждат по улиците. Нормално е, след като не са виждали нищо хубаво и смислено, нарисувано със спрей, да реагират лошо. Графити артист се свързва винаги с вандализъм и драсканици заради пренебрегването на реалните проблеми около нас и липсата на внимание към тази култура.

С какво графити изкуството се различава от традиционното изобразително изкуство?

Различава се с техниката на работа, но има техники и от изобразителното изкуство, които също прилагам често в картините си. Това е изкуство, но графитите в чистата си форма са трудноразбираеми от обществото, а хората не харесват нещата, които не разбират. Това, че някой не разбира нещо, не прави рисунката лоша. Но тук идва и проблемът, че след като не се разбира дадена рисунка или изображение, само се оплюва от така известните в нашата държава „Разбирачи“.

Ти създаде първото безплатно графити училище у нас. Как функционира то и как виждаш развитието му в бъдеще?

Функционира изцяло безвъзмездно с подкрепата на много организации, фирми, физически лица. Благодарен съм на всички, които виждат потенциала и смисъла на това, което правя.

Училището има за цел да обедини артисти, да даде свобода на творчество, както и законна възможност и пространство за рисуване със спрей, да възпита младите артисти относно тази култура .

Тази година се състоя също и първата ти самостоятелна изложба. Имаш ли планове да представиш следваща?

Първата изложба беше началото, сега имам основите за нещо по-сериозно. Надявам се през 2020 година да имам шанс за нещо по-добро.

Преди месец организираният от теб фестивал “Графити Вселена” преобрази стените в подлеза на улица “Дубровник” във Варна. Разкажи ни повече за процеса по превръщането на една обикновена стена в истински графити шедьовър.

Беше като сбъдната детска мечта да събера толкова различни артисти и стилове под една кауза. Благодарен съм на всички, които участваха. Проектът е развиван в продължение на две години и не съжалявам за нито секунда чакане, защото Варна има нужда от графити култура. Не липсваха и хейтърите, но никой не полага реално усилие за този тип артисти. Никой не се замисля, че ако има означени легални места за рисуване, ще се намалят и драсканиците по улиците. Винаги ще има и артисти, които търсят адреналин, но това също е част от графити културата. Ако има място легално за всички, място, където да се правят първите стъпки правилно и културно, ще намалеят глупавите драсканици по фасадите.

Подлезът в това си състояние показва, че графити културата не е изчезнала, но има нужда от сериозно завръщане.

Има ли промяна във възприемането на графити изкуството в страната ни през последните години?

Да, има.

Възприема се много по-добре, много по-свободно, но само от по-младите или от хора, които са излизали извън България и са попили от културата отвъд границите ни. Възприема се добре от всеки, който има поне малко чувство за артистичност.

Кое е мястото, което мечтаеш да превърнеш в своето следващо платно?

В момента рисувам почти 24/7 и денонощно имам поле за легална изява. Лято е и рисувам върху различни повърхности с различни материали.

Рисувам върху всичко с добра структура: листове, платна, фасади, огради, метал, табели, с различни материали: акрил, масло, маркери, спрей, аерограф, четки и т.н. Интериорните и екстериорните проекти, с които се занимавам, всеки път са с различна идея, концепция и смисъл. Това ме кара да измислям нови неща, да опитвам нови техники и да трупам опит от всяка една поръчка. Благодарен съм на всички, които ми гласуват пълно доверие в интериорните и екстериорните си решения!

Как си представяш мечтания баланс между града и графити изкуството?

Графитите винаги са били и ще бъдат част от градската среда.

Само едно уточнение, че не всичко нарисувано със спрей на вашата фасада е графит, и не всеки, когото виждате да рисува със спрей, е вандал. В града липсва културата към този тип изкуство и често се причисляват всички драсканици към графитите, което изобщо не е справедливо.

П.С. Инвестирайте в младите, те са нашето бъдеще!