ЛУВЪРЪТ – АБУ-ДАБИ ШЕ ПОКАЖЕ ИЗЛОЖБА ПОСВЕТЕНА НА ИСТОРИЯТА НА РАЗКОША (01.10.2019)

Изложбата, озаглавена „Десет хиляди години лукс“, се открива в Лувъра – Абу Даби на 30 октомври. Около 350 предмета от 30 държави ще бъдат представени в музейните зали, илюстриращи еволюцията на елитното потребление и ценните произведения на изкуството, дизайна и модата. Посетителите ше видят лукс от ерата на древните цивилизации до наши дни.

Любителите на изкуството, разбира се, ще бъдат зашеметени от блясъка и излъчването на представените експонати, но както посочват създателите на изложбата, сред задачите им е не само да накарат зрителите да изпитат обикновена наслада от красотата и богатството. Проектът, който ще се разположи в 12 зали, е предназначен да демонстрира лукса като средство за разбиране на социалните, икономическите и политическите обстоятелства от различни епохи. Великолепието на древните средиземноморски и източни цивилизации, съчетано с почитането на езическите богове, значително се различава от изтънчеността на 18-ти век и Просвещението, както и от външната простота на периода на индустриалната революция, превърнала много от луксозните стоки в потребителски стоки. В една епоха за най-луксозни ще се считат най-редките и екзотични неща, в друга – тези, за които са отделени най-много труд и време; луксът се определя или от използваните материали, или от сложни технологии.

Проектът е организиран от Лувъра – Абу Даби заедно с Френския музей на декоративните изкуства и музейната агенция на Франция. Негов куратор е директорът на парижкия музей на декоративните изкуства – Оливие Габе, който събира изложбата, разчитайки предимно на колекциите от музеи във Франция – страна, която от векове се изявява като производител на всичко най-елегантно.

В изложбата са представени и предмети от музеи на други държави, включително редки археологически находки от колекцията на самия Лувър – Абу Даби. Сред експонатите са бижута, мебели, емблематични произведения на марки като Azzedine Alaïa, Balenciaga, Chanel, Christian Dior, Hermès, Karl Lagerfeld, LouisVuitton, Maison Schiaparelli, експонати, предоставени от музея на Ив Сен Лоран, колекциите на Cartier, VanCleef & Arpels.

Като логично допълнение към изложба, която радва всички сетива без изключение, музеят ще представи инсталацията „USO Perfume Cloud”, създадена от парфюмерийната компания Maison Cartier Mathilde Laurentзаедно с Жулиета Сингър, главен куратор на Музея за съвременно изкуство в Лувъра – Абу Даби. За да се потопи в облак от аромати, публиката  ще трябва да се изкачи по спираловидно стълбище.

Изложбата ще продължи до 18ти февруари.

http://artprice.bg/

Визуализация от ТУК