Министър Банов: Децата трябва да вярват в себе си и в своите преподаватели

Министър Боил Банов откри днес новата учебна година в Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура в Горна баня (НУКК).

Сред официалните гости на събитието бяха и Вежди Рашидов, председател на Комисията по културата и медиите в НС, Димитър Томов, председател на Училищното настоятелство, Огнян Герджиков, училищен настоятел, дипломати от Посолството на Италия у нас, както и отци Александър и Атанасий от Светия синод, които благословиха всички за успешна учебна година.

По традиция директорката на учебното заведение Величка Велянова съобщи накратко за реализацията на учениците, която е 100 %. 24-ма от последния завършил випуск са записани в български висши учебни заведения, а останалите – в чужбина. Г-жа Велянова благодари на Министерството на културата, на училищното настоятелство, което също е направило много за подобряване на материалната база на училището, както и на родителите – дарители. Пожеланието към младите хора бе да бъдат и отлични студенти така, както са били отлични ученици. Тази учебна година НУКК започва с почти хиляда деца – 997.

Министър Банов се обърна към г-жа Велянова, като й пожела поредната успешна учебна година и я увери, че той лично и екипът на Министерството на културата ще подкрепят и занапред всички нейни инициативи. Министърът на културата пожела „На добър час!” на учениците и преподавателите.

Децата трябва да вярват в себе си и в своите преподаватели и да знаят, че от техния успех зависи и този на родината ни”, заяви министър Банов след откриването пред медии. Той призна, че помни вълнението от първия си учебен ден, което вижда сега на лицата на децата. Министърът пожела още веднъж успех на всички ученици на Италианския лицей, напомняйки, че те вече са доказали възможностите си, влизайки в този храм на науката.

Когато ние бяхме деца, можехме само да мечтаем за подобно училище. Днес аз съм щастлив, че под егидата на Министерството на културата имаме 23 училища, в които се учат младите и способните таланти на България. Не случайно напливът тук е голям, подчерта председателят на Комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов.

 

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева даде старт на новата учебна година на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ” – София. Официален гост на празничната церемония в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София беше зам.-министър Румен Димитров.

Началникът на политическия кабинет на министъра Мирела Тотева откри учебната година в Националното училище за танцово изкуство /НУТИ/. Главният секретар на Министерството Красимира Стефова приветства учителите, родителите и учениците в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография – София.

Парламентарният секретар на ведомството Весела Щерева присъства на старта на годината в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука”. В Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София на откриването бе Елиянка Михайлова, директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“.