Министър Николина Ангелкова се срещна с Бенедето Дела Ведова, зам.-министър на Министерството на външните работи на Италия

Италия е сред основните целеви туристически пазари за България. Работим последователно и целенасочено, за да привличаме все повече италиански посетители. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата си с Бенедето Дела Ведова, заместник- министър на министерството на външните работи на Италия и Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия в София. По време на разговорите министър Ангелкова представи основните събития, които ведомството подготвя и ще бъдат включени в календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Очакваме италианския министър на културните ценности и туризма Дарио Франческини да бъде част от министерската среща, която ще се проведе през февруари следващата година, заяви министър Ангелкова. И допълни, че друго интересно събитие, в което страната може да се включи, е на тема туризъм и енергетика и ще се проведе в рамките на Дунавската стратегия пред май догодина.

Министър Ангелкова посочи още, че двете страни имат много добри взаимоотношения в сферата на туризма, а страната посреща все повече гости от Италия. Според статистическите данни за периода януари-август италианските туристите у нас са над 114 хил., което е ръст от повече от 20% спрямо същия период на миналата година. А само за месец август ръстът е 21 процента, което означава, че в България са дошли повече от 22 хил. италианци. Те пътуват в цялата страна и посещават както морето, така и културно-исторически обекти, обясни министър Ангелкова в отговор на г-н Ведова, какво посещават у нас гостите от Италия. Италианците търсят нови дестинации и променят посоките си за пътуване, в последните години, коментира Бенедето Дела Ведова.

Съвместни дейности между Пловдив и италианският град Матера също бяха коментирани по време на срещата. Двата града са определени за Европейска столица за културата 2019 г.

Източник: Министерство на туризма

Avatar