Мобилните телефони променят “играта” в Африка

Африка се запозна с мобилните телефони и може да се каже, че вече се усеща влияние.

Наскоро ни беше представено как фермерите получават продукцията си на пазара навреме благодарение на SMS и 2G телефон. Но въздействието на мобилните телефони в региона остава много на ранен етап и винаги си заслужава да бъде преоценена.

Между 2017 и 2023 г. и предстоящите мобилни абонаменти в региона се очаква да нараснат средно с 6% годишно до малко под 1 млрд. от 700 млн. днес, според предстоящия доклад на телекомуникационния доставчик Ericsson. Мобилните абонаменти за широколентов достъп се очаква да нараснат с 16% годишно до 880 милиона до 2023 г. от 350 милиона днес.

Тези големи числа може да се окажат неизбежни. Но размерът има значение не само защото доставчиците на телекомуникационни услуги могат да продават повече комплекти на мобилните оператори.

Почти всяка история в Африка е определена или повлияна от ролята на мобилните телефони.

Вземете Кения, където тази седмица опозиционният лидер призова поддръжниците да протестират срещу изхода от последните президентски избори, като бойкотират услугите на няколко ключови компании, включително Сафариком. Всъщност това беше и призив за бойкот на M-Песа, водещата световна мобилна услуга, контролирана от Сафариком. Милиарди долари, равняващи се на почти половината от брутния вътрешен продукт на Кения, минават през М-Песа всяка година. Обширният бойкот на услугата все пак не е толкова лесен за осъществяване, дори самата съпротива разбра това.

Сомалиленд, който провежда избори на 13 ноември, реши да блокира Facebook, WhatsApp, Twitter и други социални медийни платформи, защото се страхуваше от “фалшиви новини”. Самообявената страна се присъединява към близо 20 африкански държави, които са направили това от 2016 г. Междувременно в Зимбабве, където близо половината от интернет трафика е насочен към WhatsApp, правителството миналия месец обвини “икономически саботьори” за разпространяване на слухове онлайн (98% от целия трафик е мобилен).

Наличието на мобилни телефони и мобилен интернет в Африка на юг от Сахара се разширява. И въпреки това са много в началото на въздействието на мобилните устройства.