Монументална скулптура чества силата на кубинските жени

Снимки: veryprivateart

 

 

Кубинският скулптор и професор Рафаел Сан Хуан празнува духа на кубинките в произведението Примавера. Неговата монументална скулптура, създадена за биеналето Хавана от 2015 г., е изследване в движението и чувствеността, вдъхновено от танцьорите от кубинския национален балет.

Примавера (пролетта) се извисява на височина 8 метра. С могъщо, тъжно изражение, Примавера гледа към морето, с главата си покрита с корона от цветя. Неговото създаване изпълнява дългогодишен сън на Сан Хуан, който иска да издигне постоянен подарък за град Хавана.

В търсене на динамизъм на скулптурата, Сан Хуан е вдъхновен от думите на Вингъс Валдес, водещ танцьор на кубинския национален балет. “Изучаването на движението на Валдес ме пренесе в духа на парчето, а след това обяснението за нейната концепция за кубинката ме привлече“, споделя той за изданието Mymodernmet. – “Едно от предложенията, които направи, е да не я оглежда, тъй като тук жените са силни, те се сблъскват с щастието, работата и проблемите”.

Съставен от два тона рециклирана стомана, художникът прекарва над 3 месеца в изработката на скулптурата, внимателно формова твърдия материал в парче, което пренася движението. Използването на намерения материал е важно за Сан Хуан, тъй като му позволява да превърне производствените отпадъци в нов паметник за Хавана. “Тази изхвърлена, мъртва стомана, за да и дам живот чрез изкуството, беше предизвикателство за мен и това е подарък, който бих искал да предложа на природата, която ни позволи да сме тук“, каза той пред”Хавана Таймс”.