Невероятната история за растежа на етиопската икономика

Икономиката на Етиопия процъфтява и въпреки настоящите политически сътресения в страната, Международният валутен фонд смята, че доброто време ще продължи.

През 2000 г. Етиопия, втората най-населена страна в Африка, е същевременно третата най-бедна страна в света. Нейният годишен БВП на глава от населението е само около $ 650. Повече от 50% от населението живее под линията на бедността в света, която е и най-високата степен на бедност в света.
Това, което се е случило, е чудотворно. Според оценките на МВФ от 2000 г. до 2016 г. Етиопия е третата най-бързо развиваща се страна от 10 милиона души или повече в света, измерена според БВП на глава от населението. Процентът на бедността в страната е намалял до 31% до 2011 г. (последната година на бедността в Етиопия бе оценена от Световната банка).

Най-бързо развиващите се икономики на XXI век

Перспективата за следващите пет години е ярка. В последната си глобална прогноза МВФ прогнозира, че Етиопският БВП на глава от населението ще се увеличи с годишен темп от 6,2% през 2022 г. – сред страните с 10 млн. Души или повече, се очаква само Индия и Мианмар да растат по-бързо.

Поради подуването на населението и дълбочината на бедността си, икономическите печалби на Етиопия са особено вълнуващи. До 2050 г. ООН очаква страната да нарасне до 190 милиона души, от около 100 милиона днес, което я прави една от най-бързо развиващите се големи страни по отношение на населението.
70-те и 80-те години на миналия век са период на политически и икономически сътресения в Етиопия. Страната беше водена от бруталния военен лидер Менгисту Мариам и по време на управлението му страната се изправи пред гражданска война, глад и неуспешна политика на социалистическо развитие. От 1991 г. насам политическото положение на страната е относително стабилно и следват по-високи жизнени стандарти.

Етиопията е съсредоточена в секторите на услугите и селското стопанство. Световната банка изчислява, че средният годишен ръст от 10,8%, регистриран от Етиопия между 2004 и 2014 г., е половината от услугите, като транспорт, което е най-вече резултат от урбанизацията на страната. Селското стопанство междувременно възлезе на 3,6% от растежа през периода. Подобрената селскостопанска продукция е най-вече резултат от адаптирането на подобрените семена и химически торове, според Международния изследователски институт по хранителна политика. Производството, макар и малка част от икономиката, се разраства, нараствайки с повече от 10% годишно. Неотдавнашно проучване на Центъра за глобално развитие в САЩ, стигна до извода, че Етиопия е най-вероятната държава в Африка, която се превръща в новия Китай.

Все пак Етиопия е изправена пред редица проблеми. Въпреки че сегашното правителство е контролирало растящата икономика, то е потискало несъгласието и съществуват опасения, които благоприятстват определени етнически групи и региони в страната. Повече от 500 души загинаха в сблъсъци между полицията и етническите групи, протестиращи срещу пълзящия авторитаризъм на правителството, който започна в края на 2015 г. По-скоро конфронтациите между етническите Оромос и етническите сомалии в югоизточната част на страната доведоха до смъртта на поне 30 души и рани още 600.

Ако страната успее да преодолее политическата си нестабилност, икономическите възможности са огромни. Все по-образованото население, подобряването на инфраструктурата и инвестициите от Китай, дават възможност на Етиопия да запази своето място сред най-светлите истории за развитие в света.