Показват най-новите творби на скулптура Момчил Мирчев

В изложбата „Структури“ в Галерия „Контраст“ са показани най-новите творби на скулптура Момчил Мирчев. Откриването ще се състои на 14 януари от 18:30 часа.

Творчеството му се отличава с многообразие на идеи, с които ярко демонстрира пластичното си чувство. Скулптурите му се разпознават с абстрактно-асоциативен характер и са отнесени към времето и проблематиката на XXI век. Те привличат зрителят с нестандартните и философски насоки, превъплътени през призмата на естетическите и художествените му възгледи.


Момчил Мирчев е преподавател, главен асистент д-р по скулптура в Националната Художествена Академия, работи в широкия диапазон на малката пластика и монументалната скулптура. Той е добре познато име в българското съвременно пластично изкуство, доказал се с многото си участия със самостоятелни и общи изложби, симпозиуми в страната и чужбина. В творчеството си Момчил Мирчев тръгва от натурата и преминава към метафоричните превъплащения в абстрактно-обемно изчистени форми и силуети.

В творбите си от изложбата в Галерия „Контраст“, той определя границите и овладяването на триизмерното пространство и ритъма на пластично-обемните форми. Вътрешното послание на тези триизмерни структури залага философското начало, вечността и формата в изкуството. Важен момент тук е ритъмът, обединяващ различните самостоятелни и завършени елементи в скулптурата. Тази серия от творби в керамична техника, дава своя принос в съвременната скулптура с раздвижените си експресивни знакови силуети. Авторът набляга върху движението на формите и изразителността им, които по един красноречив и убедителен начин показват изведената идея. Така той успява да обедини и комбинира скулптурната с архитектурната форма, да се разграничи от еднообразната описателност на реализма и да създаде нов, различен етап в неговото творчество.


Творбите, изпълнени в керамика, са с отчетливи и изчистени силуети, а фактурата и ажурните акценти в тях създават усещане за топлината на материала, лекота и ефирност на творбите.
Композициите в този цикъл „Структури“ изложени в Галерия „Контраст“, са категорични, обемите си взаимодействат и взаимно се допълват, формите са с монументално излъчване, подчертават материалността и носят виталитет.


Основен елемент от структурата на пластиките е спиралата и преплитането, които придават зрително – пластичен акцент на пространството, в което са поставени. Монументалността, която носят те, както и вътрешният смисъл, определят комуникацията между зрител и творба.


Геометричността и обемите на фигурите създават хармонични композиции, излъчващи богатство на ритмично разгръщане и конструктивна носеща форма.


Част от скулптурите в изложбата са в материал дърво, осигуряващ нови и богати възможности в изграждането на сложни съчетания на елементите. В тях движението, формите и тяхното многообразие, създават усещане за нови възможности и акценти. Релефни обеми и дълбоки пластични вертикални пробиви се отличават и вписват в общата композиция с раздвижена светлосенъчна структура в едни от последните скулптури на автора.


В тази изложба Момчил Мирчев достига до завършена стилистика, която се характеризира със знаковост и е разпознаваема, като стил и изразни средства сред публиката.
Изложбата ще може да се посети от 14 януари до 2 февруари в Галерия „Контраст“.