Поставиха машини за книги в сърцето на Бургас

Бургас определено е градът с най-необичайното предназначение на вендинг машините. Преди броени дни в морския град инсталираха два автомата – от единия всеки може да вземе книжни издания, а от другия разнообразни пчелни продукти. И двете съоръжения се намират в Морската градина и по-точно в Експоцентър „Флора‘‘.

„Книгоматът‘‘ предлага нови книги за всеки любител на литературата, като единственото условие е да върне след това изданието обратно. Инициативата предоставя заглавията напълно безплатно. За отварянето на вратата е необходимо да притежаваш дебитна карта. Всеки желаещ да се възползва от машината трябва да побърза, тъй като тя ще остане в Бургас за около два месеца.

Нестандартният вендинг автомат не остава за дълго единственият отличаващ се в морския град. В Бургас поставиха и първия в страната „медомат” – вендинг автомат за мед и пчелни продукти. От него можеш да закупиш медени питки, перга, прашец, прополис, восък и шест различни вида мед – манов, липов, акациев, мед от кориандър, горски и билков букет. Продуктите се произвеждат от различни части на Странджа планина и село Дюлево. Инициативата е на Василка Иванова, пчелар с богат опит в производството на пчелен мед и дистрибуция.

Скоро се очаква подобни машини да се появят и в София и Варна. Всеки един продукт се поема от нещо като асансьор, който се издига до съответното ниво. Този механизъм предпазва бурканите с мед и пчелните продукти, те падат върху мека подложка и не се чупят. Автоматът работи с банкноти от 2, 5 и 10 лв, а рестото връща в монети.

 

uspelite.bg