Представят книга – каталог за творчеството на Станислав Памукчиев

По повод на 65-годишнината на проф. Станислав Памукчиев на 3 април от 18:00 часа, в галерията на НХА ще бъде представена книга-каталог за творчеството му и прожекция на документален филм за него „Завръщане“ – продукция на БНТ.

Книгата-каталог представя най-значимите проекти на Станислав Памукчиев, реализирани последните 15 години и селекция на произведения от 80-те и 90-те г, показани на ретроспективната изложба на автора в НХГ – Двореца, 2016г. Книгата съдържа текстове на: акад. Светлин Русев, проф. Николай Майсторов, проф. д-р Петер Цанев, на редица изтъкнати изкуствоведи и теоретици на изкуството.

Документалният филм „Завръщане“ е продукция на БНТ, рубриката „В кадър“, 2017 г., сценарист – Петя Тетевенска, режисьор – Николай Василев.
Филмът е киноразказ за артистичните практики на автора, за формирането и доказването на неговата художествена истина.

Творчеството на Станислав Памукчиев ще бъде представено от проф. д-р Петер Цанев – доказан теоретик, преподавател по теория и психология на изкуството.

Събитието ще се проведе на 3.04.2018г., от 18.00ч., в галерия „Академия“ в присъствието на професионалната и академична общност, на видни представители от други области на културата.