проф. Дидие Раулт Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги

На 4 май излиза на български „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“ на проф. Дидие Раулт, която прави задълбочен преглед на пандемиите в исторически план – от птичия грип до Covid-19.

Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“ (превод: Владимир Атанасов, 144 стр., цена: 15 лв.) разглежда няколко епидемии от по-ново време, разбудили вековни страхове: от лудата крава, през двата птичи грипа, епидемията от грип H1N1, SARS коронавирус, MERS коронавирус, ебола, антракс, варицела, чикунгуня, зика, до днешния китайски коронавирус. Освен че ни запознава с характеристики на въпросните инфекции, акцентирайки на ролята на учените и реакцията на властите в съответните държави, проф. Раулт обръща специално внимание на медийния контрол, съзнателното усилване и изкривяване на факти, свързани с разпространението на болестите. Според него в диспропорцията между реалността и шума има няколко елемента: обяснимият страх от нови болести, интересът на лаборатории, продаващи антивирусни средства (акциите на Gilead осъществиха грандиозен скок на борсите), интерес на компаниите, произвеждащи ваксини (въпреки че не се знае дали болестта все още ще е налице след година), на хората, които са щастливи да не слизат от телевизионните екрани в качеството си на виртуални експерти, на агенциите, които измерват нивото на страха в обществото, и на индивидите, които се възприемат като месиански спасители на човечеството. „Хората обичат да се страхуват, но в дългосрочен план реалността надделява и те постепенно престават да вярват на каквито и да било предсказания. Което е също толкова опасно, колкото и сляпата лековерност“, отбелязва авторът.

Проф. Дидие Раулт (р. 1952 г.) е изтъкнат френски микробиолог и специалист по инфекциозни болести, директор на Университетската болница в Марсилия (IHU) и на Изследователския отдел за инфекциозни и тропически болести (URMITE), базиран в Марсилия. Носител на голямата награда на INSERM за 2010 г., проф. Раулт е един от най цитираните френски вирусолози с множество научни публикации. Освен световен експерт в областта на инфекциозните болести, професор Раулт е автор на няколко книги, които разбиват насаждани с години митове.