Пътешествие от Испания до Аржентина с фламенко и танго в Античния театър в Пловдив

Фламенко изпълнителите от Испания Кармен Камачо и Рафаел Рамирес и танго хореографите Валери Онис и Даниел Дариус от Франция ще поведат публиката на музикално-поетично пътешествие в спектакъла „От Испания до Аржентина“ на 3 май 2019 г. в Античния театър в Пловдив.

Под съпровода на френското струнното дуо „Cordes et âmes“ („Струни и души“), носители на престижни награди за камерна музика, и квартет „Sine Qua Non” от Франция, танцьорите ще представят своите интерпретации на най-добрите фламенко композиции на испанеца Мануел де Файя и на пиеси на новатора в аржентинската танго музика Астор Пиацола.

Първата част на спектакъла е посветена на Испания и фламенкото, а втората – на аржентинското танго. Обединяващият елемент е поезията на Федерико Гарсия Лорка, пропита с фламенко културата на Андалусия, и стихове на латиноамерикански поети. Освен задължителните Танц на огъня от „Любовна магия“ на Де Файя и „Либертанго“ на Пиацола, публиката ще се наслади и на по-малко известни композиции на двамата музиканти, съпътствани от танц и поезия. Специално за българската публика поетичните творби на Лорка ще бъдат изпълнени от актьорите Анна Танчева-Маньол и Миглен Мирчев, които живеят и работят в Париж. В представлението участват и ученици от класа на Зоя Капон от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив с директор Емилия Арабаджиева.

Рафаел Рамирес

Идеята за спектакъла е вдъхновена от испаноезичната поезия и е реализирана от Асоциация за културни събития и обмен „Арт галерия Константин“ – Франция, основана от българката д-р Елена Радева и съпруга й д-р Константин Николов. Те са лекари, които живеят и работят във Франция вече 18 години. Като част от дейността на създадената от тях културна асоциация организират изложби и концерти във Франция и България, чиято цел е обмен на идеи и културни постижения между двете държави. Представлението е част от програмата Пловдив – културна столица на Европа 2019. Финансира се със собствени средства на продуцентите.


дуо „Cordes et âmes“

Организаторите от “Арт галерия Константин” са решили да дадат възможност на максимален брой хора да се докоснат до магията на изкуството, като осигурят билети с намаление за ученици и пенсионери. За тях билетите ще бъдат на цена от 5 лв. срещу представяне на документ в деня на представлението. Билети могат да се закупят в мрежата на Евентим.