Разширяват територията на най-богатата страна в света

Монако може да е втората най-малка страна в света, но е и една от най-богатите. Почти една трета от жителите ѝ са милионери, привлечени от френската фискална политика, според която от 1869 г. се премахва данъкът върху доходите. Смята се, че 70% от населението е родено в чужбина, а само 10 000 са местни жители.

Следователно, 38 000 жители на Монако днес са притиснати от по-малко от една квадратна миля  (2.02 квадратни километра) – територия, по-малка от Централния парк в Ню Йорк, пише CNN.
И когато още 40 000 души преминават границите от Франция и Италия всеки ден, за да работят, проблемът става все по-голям.

Новият милионерски залив

От началото на 19-ти век Монако се разширява със 100 акра, което представлява 20% от територията му.
Сега, проект за строителство на стойност 2 млрд. евро има за цел да разшири естествения контур на бреговата линия на Монако с още 15 акра в Средиземно море.

След като бъде завършен през 2025 г., новият квартал Портие Коув, в близост до легендарното казино Монте Карло, което се появи в три филма “Джеймс Бонд”, ще побере до 1000 души в луксозни апартаменти и вили.
Допълнителните обществени места ще включват хълм и озеленен парк, крайбрежна алея и малко пристанище.

Докато правителството на Монако контролира проекта, частните финансисти ще посрещнат разходите за строителство и печалбата от продажбата на недвижими имоти.

Приходите от продажба на апартаментите и къщите ще бъдат повече от 3,5 милиарда евро“, казва Жан-Люк Нгуен, директор на проекта за разширяване на градската градина.

Монако е най-скъпото място за закупуване на имот в света. За 1 млн. долара можете да купите само 17 квадратни метра първокласен имот, според Knight Frank 2017 Wealth Report, в сравнение с 26 квадратни метра в Ню Йорк или 30 квадратни метра, в Лондон.

Portier Cove е проектиран така, че да се вписва плътно в крайбрежния ландшафт, за да се приспособи към потока вода близо до брега.
“Искахме да му дадем извита форма, така че да не представлява пречка за морските течения,”, казва Денис Валод от Valode & Pistre, който е част от екип от архитекти, работещи по проекта.

Въпреки това, изграждането в морето е сложно и би могло да навреди на морския живот. Но ключовите играчи, участващи в създаването на този екологичен район, бързо подчертават своята “амбициозна цел за устойчивост и опазване на околната среда”. Преди изграждането, защитените растителни видове, населяващи района на проекта, sa преместени в морските резервати наблизо и sa инсталирани специални подводни екрани, които да изолират мястото и да сведат до минимум въздействието върху околната среда.