Роботът София има повече права от жените в Саудитска Арабия

Хуманоидният робот на име София  стана първият робот, на когото беше дадено гражданство в света. Саудитска Арабия обяви статута на София в инициативата “Бъдеща инвестиция”, която се проведе в Рияд на 25 октомври.

Роботът беше разработен от базираната в Хонг Конг компания “Хенсън Роботика” и нейните създатели я нарекоха “най-красивият и най-известният робот”.

В своята първа реч София заяви, че е много горда от това отличив: “Това е историческа дата, защотот аз съм първият робот в света, който беше признат с гражданство”.

Въпреки това много хора бързо заявиха, че София има повече права от жените в страната. Саудитска Арабия има система за мъжко настойничество, което означава, че всяка жена трябва да има мъж, настойник, съпруг или роднина, който взема важни решения от нейно име. Саудитските жени не могат да се женят, да кандидатстват за паспорт или дори да пътуват без одобрение от настойника. София успя да се появи на сцената сама без разрешението на мъжкия настойник, без хиджаб и без да покрива ръцете си.

Според изданието Блумбърг, Саудитска Арабия не предоставя гражданство на чуждестранни работници, които съставляват една трета от населението на страната, нито семейства, които са живели в страната от поколения насам. Освен това деца на саудитски жени, които са омъжени за чуждестранни мъже, не могат да получат гражданство.

“Саудитският закон не позволява на немюсюлманите да получат гражданство”, коментира Али ал Ахмед, директор на Института по въпросите на залива, за Нюзуик. . Дали София изповядва ислям? Каква е религията на този робот и защо тя не носи хиджаб? Ако кандидатства за гражданство като човек, тя не би трябвало да го получи.

Има много социални противоречия около новия статут на София. Не е ясно какво ще означава практическото уникално гражданство на робота и дали сега е незаконно ако някой го изключи или  разруши.