„Роден в Габрово” – Документален разказ за семейство Явашеви

Документален разказ за семейство Явашеви и първите стъпки на малкия Христо в изкуството.

Откриване 27 март, сряда, 18:30 ч.
27 март – 14 април,
галерия Credo Bonum, ул. „Славянска” 12,
вход от ул. „Бенковски”

Изложбата е организирана от Музея на хумора и сатирата, Габрово, Община Габрово и Сдружение „Нашето по-голямо Габрово”.

След големия успех в Музея на хумора и сатирата в Габрово през 2017, документалната изложба „Роден в Габрово” ще бъде показана и в София. Тя представя живота на семейство Явашеви ̶ Цвета и Владимир и техните трима синове в Габрово. Посетителяте ще научат за ранните години на малкия Христо, ще видят детските му снимки редом с тези на неговите братя ̶ актьора от киното и театъра Анани Явашев и инженер-химика, изобретател на „Верото“ Стефан Явашев.

Изложбата показва домовете, в които семейството живее, училищата, в които Христо учи, детските игри и заниманията с изкуство, както и местността Качорите, където прекарва летата и където се завръща като студент в Академията, преди да отпътува за Прага.

Семейната фабрика „Химия и индустрия” е мястото, където малкият Христо, заедно с двамата си братя, расте и играе в близост до предметите, които ще станат емблематични за творбите му – платовете и варелите. Приятелите на Христо си спомнят за детските игри на трапери и индианци, за фантазията и енергията, с които Христо увлича всички около себе си. Между игра и изкуство за него сякаш няма разлика. Представен е кръжокът по рисуване на учителя Попов, който подготвя „габровската колония” за Художествената академия в София – така самият Попов нарича групата от талантливи бъдещи художници – Христо Явашев, Ива Хаджиева, Драган Немцов и Дора Бонева. Присъства и историята на семейния театър, който Христо, братята му и техни приятели организират за публика – с адаптирани текстове, миниатюрна сценография в рамка от картина и изрязани хартиени фигурки за актьори. Оригинален брой на списваното от Христо (и редакционна колегия от приятели) самиздат списание „Български театър” е предоставено за изложбата от музиканта Гео Кукудов.

През 1947 Фабриката „Химия и индустрия” е национализирана, а година по-късно – и домът на Явашеви, който се намира в част от сградата. Бащата, инженерът химик Явашев е набеден, че е „саботьор“, унищожил социалистическа продукция (в неговата смяна пиян работник неправилно обработил и похабил няколко топа плат) и осъден на година затвор във Велико Търново. Освободен е през 1950 г. и семейство Явашеви напуска Габрово.

Изложбата завършва с местността Качорите в Габрово, за която Кристо с любов си спомня в интервютата на Евгения Атанасова – Тенева. Там той играе с братята си и рисува – дървета, къщи, портрети на хора, селяните, децата им, жените им, стотици рисунки.

Качорите е мястото, на което младият студент в Художествената академия се връща отново и прекарва цял месец преди да напусне България. Качорите са най-яркият детски спомен, към който Кристо обича да се връща. Те остават непокътнат символ на абсолютната свобода, жаждата за която определя живота и творчеството му.

Изложбата Роден в Габрово е своеобразна „капсула на времето”, в която разказът е на журналистката Евгения Атанасова – Тенева – една от най-задълбочените изследователки на творчеството и живота на Кристо и Жан-Клод. В тези текстове се появяват и спомените на Кристо за времето в Габрово, записани в поредица от интервюта, които тя прави с него през годините.

На снимката: Анани, Христо и Стефан с баща си във Варна, 1945 г. (семеен архив)