Силата на общността: Устойчивост

Реч на Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“ пред втория годишен форум на Фондацията, състоял се на 23 януари 2018.

Форумът събра повече от 500 партньори на Фондацията от неправителствения сектор, национални и местни институции, обществени и частни медии, социални и бизнес предприемачи, образователни и културни институции, компании и международни организации.

Благодаря Ви, посланик Рубин.

Високо оценяваме вашата непоколебима подкрепа и приятелство както в добри времена, така и във времена на предизвикателства. Благодаря Ви.

За тези от вас, които присъстваха на миналогодишната ни среща, радвам се да ви приветствам с добре дошли отново. За тези, които присъстват за първи път на форума – добре дошли! Вие се присъединявате към една общност от близо 500 наши партньори, които споделят вашата визия за икономическото, образователно и демократично развитие на България.

Моето изказване е от три части:

1. Къде бяхме; 
2. Къде отиваме; 
3. Как ще работим, за да стигнем дотам….

1. Къде бяхме…

Миналата година направих едно признание – че съм оптимист. Някои от вас се засмяха, но много от вас споделиха моя оптимизъм, може би тайничко, и все пак…

Ако превъртим лентата с 12 месеца напред – аз си оставам оптимист за България. Това не е наивност, защото всички осъзнаваме предизвикателствата, пред които е изправена България. Оптимизмът ми е заради всеки един от вас, нашите партньори, заради общността, която изграждаме … стъпка по стъпка. Вашата отдаденост на страната ви е вдъхновяваща и затова аз съм дълбоко впечатлена и изпълнена с почит към вас, защото знам, че не винаги ви е лесно.

Има много пречки – вътрешни и външни, но вие сте упорити. В повечето случаи, заедно, ние до голяма степен постигаме онова, с което сме се заели. Даваме си сметка, че промяната идва бавно и че ефектът от нея може да не се прояви с месеци, дори с години. Но има напредък и аз бих желала да споделя с вас някои от основните моменти от изтеклата година.

На тази графика са показани инвестициите на Фондация „Америка за България“ за 2017 г. и от нейното създаване до днес. Числата говорят сами за себе си, така че аз ще се спра на няколко инициативи, въпреки че бих искала да ги отлича всичките.

Над 100 милиона щ.д. от общата сума от над 200 милиона щ.д., които Фондацията е дарила от започването на дейността си през 2009 г. до днес, са дарени за българското образование. Заедно с продължаващата подкрепа за много образователни инициативи, миналата година Фондацията стартира своята Академия за лидери в образованието, която предоставя обучение на световно ниво на български учители и директори.

Към инициативата ни „Училища на бъдещето“ се присъединиха нови 23 училища, с което общият им брой достигна 68. Чрез финансиране на компютърни, природонаучни и езикови кабинети, ние директно подобряваме учебната среда. Ангажираността на местната общност е от ключово значение – чрез различни инициативи за набиране на средства, всяко училище генерира 25-30% от необходимия бюджета и по този начин всички са съпричастни и горди с постигнатото.

Нашият любим Музейко – детският музей на науката и технологиите – посрещна своя 200-хиляден посетител. Неговата пътуваща изложба „Изобретенията“ посети Разград благодарение на щедростта на местни частни дарители. Освен това Музейко добави към колекцията си още две международни награди за съдържание и дизайн.

Ние сме изключително горди и с международното признание за инициативите и партньорите на Фондация „Америка за България“.

Тръстът за социална алтернатива получи Наградата на Организацията на обединените нации за изключителен принос към устойчивото градоустройство заради инициативите си за благоустрояване на уязвими общности в три български общини – Кюстендил, Пещера и Дупница.

В Париж, Фондация „Америка за България“, съвместно със своите партньори – Министерството на културата, Министерството на туризма, Община Пловдив и Постоянното представителство на България към ЮНЕСКО – представи Епископската базилика на Филипопол пред делегатите на ЮНЕСКО в рамките на осемдневна изложба в централата на организацията. За онези, които още не са виждали видеоматериала, каня ви да се насладите на изумителните образи на екрана.Видеото ТУК.

Отново в България, ние с удоволствие приехме признанието на Президента Радев за програмата „Научи се да даряваш“ на Българския дарителски форум, насочена към запознаване на учениците с принципите на дарителството и доброволчеството.

Инициативата „Малките герои“, реализирана с подкрепата на корпоративни, индивидуални и DMS дарения преобрази детските отделения на „Пирогов“. След преустройството болницата разполага с три напълно преобразени етажа с обща площ от 2,200 кв.м., 65 стаи и нова детска площадка в двора на болницата. Ние сме изключително горди с този прозрачен модел за набиране на средства. Когато една общност от хора се обедини на базата на взаимно доверие, в името на споделени цел, се случват удивителни неща.

Благодарни сме на 26-те неправителствени организации, които обединиха усилия срещу предлаганите изменения в Закона за съдебната власт. Липсата на прозрачност в собствеността на медиите, заплахите срещу независими медии, продължаващите проблеми с корупцията подчертават необходимостта от по-нататъшната ангажираност на гражданите, които да изискват от лидерите на България да се придържат към демократичните ценности на страната.

2. Къде отиваме….

В близките месеци ще започнем изграждането на защитното покрие на Епископската базилика на Филипопол и ще представим кандидатурата ѝ пред ЮНЕСКО. През пролетта ще прережем лентата на обновения кампус на Американския колеж в София, построен с финансиране от Фондацията.

За поредна година предоставяме възможност за обучение на български специалисти в областта на земеделието в САЩ в партньорство с университета Texas A&M.

Специализираната интернет страница Start-Up Navigator, създадена от Асоциацията на българските лидери и предприемачи ABLE, ще предоставя на едно място информация за стартиращи компании.

Едно ново партньорство с Фондация Телерик Академия ще преподава компютърни умения на ученици от 4 до 12 клас. През следващите 3 години очакваме 5,600 ученици от 13 града в цялата страна да се включат в безплатните курсове по програмиране.

Заедно с Центъра за приложна наука и иновации, Фондация „Америка за България“ ще финансира изграждането на нова лаборатория в Софийския университет за насърчаване на научно-развойната дейност в областта на биотехнологиите, за да останат едни от най-обещаващите млади български учени-новатори в България.

В партньорство с Индустриален клъстер Средногорие стартираме програмата BASE – Бизнес постижения за социално предприемачество – за обучение на начинаещи предприемачи в управлението на малък бизнес.

Освен инициативите на национално ниво, през 2018 година ще се фокусираме в три населени места: Разград, Габрово и Враца. Стремежът ни е да обединим усилията на
неправителствените организации, бизнеса и местната администрация в тези региони за развитието на по-силни и устойчиви местни общности.

Изложбата „Изобретенията“ на Музейко ще отпътува за Габрово и Пловдив, отново благодарение на щедростта на индивидуални дарители и с корпоративна и общинска подкрепа.

Когато видите разнообразното портфолио от неправителствени организации, може да се запитате: Защо? Защо са всички тези програми, събития, изследвания, организации и институции? Но в това има смисъл … има план … има визия.

Когато шестте приоритетни области на Фондацията работят в синхрон, постигайки стъпка по стъпка целите, които сме си поставили, това има положителен ефект върху живота на българите, а частният сектор може да расте и процъфтява. Заедно, ние допринасяме за изграждането на едно общество, което цени личността и всеки един човек, неговото образование, избора му на поприще, свободата да избира сам своя път. А това е от полза за България, за изграждане на едно общество, в което хората искат да останат и да просперират.

Ние дълбоко ценим ангажираността на нашата общност и започваме 2018 година с решимост и оптимизъм. Но … колкото и да е голяма Фондация „Америка за България“, ние сами не можем да подкрепим и финансираме всички достойни каузи в тази страна. Нито пък да подкрепяме едни и същи инициативи до безкрай. Времето ни изправя пред различни предизвикателства, на които трябва да отговорим.

Ако се огледате в тази зала, ще видите, че вие сте много, а Фондацията е само една. Ние трябва да работим заедно, за да намерим възможности за повече източници на финансиране и да постигнете по-силна връзка с вашите общности, поддръжници и потенциални дарители. Което ме насочва към темата на днешния форум: Устойчивост.

3. Как ще работим заедно, за да стигнем дотам …

През последните 18 месеца екипът на Фондацията разшири обхвата на нашата дейност и мрежата ни от контакти. Работим активно за създаване на вътрешни и международни партньорства – с институциите, посолствата, бизнеса, както и с други американски и международни фондации и организации. Правим това, защото искаме да помогнем на вас в постигането на още по-голям ефект и по-добра устойчивост на вашите инициативи в дългосрочен план.

Радвам се, че много бизнес лидери и специалисти по корпоративна социална отговорност са днес в залата с нас. Радвам се също на присъствието на представители на ЕС и международни фондации и на медийните ни партньори.

Проблемите на обществото рядко се решават с усилията на един единствен сектор. Необходимо е взаимодействието между правителството, което създава политиките, бизнеса – като двигател на иновациите, енергията и отдадеността на каузите от страна на неправителствения сектор, медиите, които да отразяват честно успехите и провалите, и финансовата подкрепа на благотворителните организации и индивидуалните дарители. Както всички знаем, силата на общността е много по-голяма от силата на отделната личност.

Фондация „Америка за България“ е тук, за да посее семената, да подхранва кълновете на идеята за едно по-добро общество. Не всяко семе ще пусне корен, но някои успешно ще видят слънчевата светлина и може да преобразят обществото по начини, които никой от нас не е в състояние да предвиди. Нека активно да проучваме възможностите за взаимодействие, да задаваме въпроси, да споделяме нашата колективна мъдрост.

Събрахме ви, за да обмените нови идеи, да създадете нови контакти и, да се надяваме, да получите вдъхновение и мотивация от наученото от експертите – много от които са ваши връстници и колеги.

В миналогодишната си реч споменах как организацията, благодарения на която бе създадена Фондацията, Българо-американският инвестиционен фонд, пожъна успех за една нощ, но затова бяха необходими 17 години. Седемнадесет години упорита работа и находчивост при разрешаването на проблемите преди звездите да се подредят така, че да ни поведат към успеха.

Нека продължим нашият път към устойчивостта. Надявам се, че няма да отнеме 17 години, но ще са нужни упорство и сериозни усилия за изграждането на една общност на подкрепа и взаимопомощ. А Фондация „Америка за България“ ще продължи да бъде тук.

Ние ще продължим нашето партньорство. Но същевременно очакваме всеки един от вас да положи искрени и целенасочени усилия за постигане на финансова ангажираност с вашите бенефициенти – хора и фирми, повярвали във важността на онова, което вършите.
Обществото печели, когато хората и фирмите подкрепят – финансово и като доброволци – смислените и важни за тях инициативи.

Надявам се настоящият форум да ви даде знанията и информацията, от които се нуждаете. Също така искрено се надявам още в сряда сутринта да започнете да използвате тези знания, за да работите за устойчивостта, изграждането и реализацията на пълния потенциал на вашата организация.

Очаквам с нетърпение следващата ни годишна среща, на която да споделите за многото си постигнати успехи. Ето, това е оптимизъм!

И накрая, бих искала да ви прочета посланието, което е в моята бутилка, чийто автор е господин Роджърс, телевизионна звезда, образовала поколения американски деца. То е предназначено за вас:

„Живеем в свят, в който трябва да споделяме отговорността. Лесно е да се каже: „Това не е мое дете, не е моето населено място, не е моят свят, не е мой проблем. Но има и хора, които виждат нуждата и откликват. Тези хора считам за свои герои.“

Вие сте моите Големи Герои. Вие виждате нуждата и откликвате. От името на Фондация „Америка за България“ , аз ви изказвам своята благодарност за това, което вършите всеки ден.

Благодаря ви и ви пожелавам прекрасна конференция.