Симеон Симеонов и неговата “Гравитация”

откриване: 10 май, четвъртък, 19-21 часа
10 май – 9 юни 2018
Галерия Структура
Куратор: Мария Василева

Според закона за гравитацията между всеки два обекта с маса има взаимодействие, от което следва, че отделният обект изпитва привличане едновременно към всички останали обекти и на свой ред ги привлича.

Симеон Симеонов се интересува както от физическия, така и от философския аспект на гравитацията и съществуването във Вселената. Триизмерността на скулптурната форма е силно податлива на универсалното притегляне. Експериментите на автора с латекс и боя оставят формата на естествените сили, които я моделират по свой начин. Намесата на скулптора е относителна.

В тези опити, обаче, времето играе съществена роля. Тази категория представлява сериозен интерес за Симеон Симеонов и той я включва като основно измерение в скулптурата, така както Алберт Айнщайн описва гравитацията не като сила, а като последица от изкривяването на пространство-времето.

В серия от релефи авторът “разсекретява” промишлените материали, които използва, като ги вади на показ и показва историята на творбата, т.е. миналото, като още един начин за включвате на времето в изложбата.

Работата си с бяло платно Симеон Симеонов определя като работа с бъдещето. Разработвайки свой собствен метод, авторът създава пластики, в които има нещо непредсказуемо – те могат да се случат, но също и да не се случат. Релефите са изключително податливи на светлината и непрекъснато се променят. Времето участва пълноценно при възприемането им.

Формите, с които Симеон Симеонов работи, го интересуват от доста време. Те са геометрични (архитектурни) и биологични. Правите линии и ъглите вървят редом с кривите и уютните извивки на човешкото тяло. Минимализъмът на изказа позволява на художника да се вгледа в “ядрото” на материята и собствената си чувствителност. При Симеон Симеонов гледането винаги върви едновременно навътре и навън. Взаимодействието със средата и архитектурата на мястото е от съществено значение за въздействието на творбите. Пространството ангажира и различен тип намеса – намесата на геометрията, като проекция на разума и рационалното мислене.

Симеон Симеонов е роден през 1962 г. в с. Дропла, община Балчик. Завършва скулптура в Националната художествена академия през 1999. Докторска степен по изкуствознание и изобразителни изкуства, 2006. Преподавател в НХА. Живее и работи в София. Самостоятелни изложби: „Аура“, пространство за съвременно изкуство Етер, София, 2017; „Рисунки“, галерия Аросита, София, 2017; „Тук“, галерия Райко Алексиев, София, 2013; „Сега“, галерия Сариев, Пловдив, 2011; „Срещу архитектурата“, галерия Васка Емануилова, 2008. Работи с латекс, полиуретан, въздух, вода, канава.
Изложбата се осъществява с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф”