СИФ определи най-добрата страна за живеене за 2018 година

Американският президент Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че иска повече американски имигранти да дойдат от Норвегия, вместо от “страни с шиити” в Африка. Когато отиде в Давос този петък, той ще разбере защо това не се случва. Според Световния икономически форум (СИФ), Норвегия е най-добрата страна за живеене в света.

На Норвегия се дава най-голямата награда, защото анализаторите на Световния икономически форум използват различен показател от брутния вътрешен продукт. Те смятат, че БВП е тясна и замазана мярка за икономическа активност. Няма значение дали тази дейност е от полза за нейните граждани.

Повечето икономисти и бизнес анализатори в Северна Америка обсебиха икономическите данни и БВП най-вече. Да кажем друго е ерес. Движението в БВП казва на централните банки кога да разхлабят или затегнат паричното предлагане. Гласоподавателите преценяват правителствата дали БВП на страната върви достатъчно бързо. Анализаторите оценяват дали правителствените “инициативи за стимулиране” движат иглата на БВП.

Недостатъкът е, че правителствата се съсредоточават върху краткосрочни стимули, а не върху дългосрочно устойчиво планиране.

Защитниците на БВП обикновено са тези, които работят на Уол Стрийт или са в сектора на финансовите услуги.

СИФ казва, че трябва да използваме индексът за развитие. Индексът оценява как страните постигат 11 измерения на икономическия напредък в допълнение към БВП. Има три стълба: растеж и развитие, включване и поколения.

Както беше отбелязано по-рано, СИФ смята, че най-приобщаващата икономика в света е Норвегия. Тя се нарежда на второ място като за равнопоставеност между поколенията, а на трето по останалите два показателя. Австралия (9) е единствената неевропейска икономика в топ 10.

От икономиките на страните от Г7,Германия (12) има най-висока позиция. Следват Канада (17), Франция (18), Обединеното кралство (21), Съединените щати (23), Япония (24) и Италия (27).