“Следите остават” – изложба на Иван Минчев

“Иван Минчев е художник, който в работата си мисли образно, а не разсъдъчно. Той разбира творбата едновременно като крайна цел, но и като начало за следваща стъпка. Тя, картината, е завършена сама за себе си, но не и за пътищата, които отваря и посоките, които посочва.


Всичко това е изразено чрез езика на абстрактния изказ, с едно силно експресивно настроение. Тази изразност е организирана с убедителния ритъм на запълващи цялото картинно пространство форми. Фигуративността безспорно е източник и основа на тяхното осмисляне и убедителност. Мисълта на автора се е отказала от конкретния образ, за да направи възможно съществуването на нов, личен свят. Свят с логика, своя структура и свои истини. Късчета от този свят наричаме картини, а опита да бъде сглобена част от него – изложба. Това имаме пред себе си и сега. Основна тема – градът. Мисля че от гледна точка на историята на изкуството не сме направили достатъчно по темата. Очевидно градът е не само улици площади, сгради, хора и автомобили. Градът е жив мега-организъм, който не спира да почива, който има своите възторзи и падения. Има светли и тъмни страни, герои и предатели, младост и старост. Градът е един уязвим гигант, повличащ след себе си, за добро или зло, хиляди и милиони човешки съдби. Градът е човекът, човекът е градът. Вечна и все още млада тема.


Как може изящното изкуство чрез един художник да навлезе в нея и да не остане на повърхността? Да проникне под очевидното, да размъти пластовете и да достигне до дъното. Не може, но опитва да създаде нова визия, нова килийка за нова съдба под нов покрив.
Темата за града е толкова отворена, че нямаме представа докъде стига. За Иван Минчев тя е структура и ритъм на форми, облечени в цвят и настроение. Той се вглежда към пейзажа обобщено, пренебрегва малките уютни улички, големите булеварди, парковете, гетата и градските символи. Силует, настроение, светлина и сянка – това е градът на този художник. Той го вижда различно всеки ден и във всяка част на деня.”
Красимир Линков

Иван Минчев е роден в град Шумен.
Завършил е техникум по фина керамика и стъкло в град Нови пазар. Живее и работи в град Варна.

Изложби:
1996 г. VOX HUMANA-живопис Острава, Чехия. Печели 3-та награда за акварел
1997 г. 9-то Международно биенале на графиката, Варна
1998 г. Изложба живопис на 15 млади творци, Художествен музей “Георги Велчев”, Варна
1999 г. 10-то Международно биенале на графиката, Варна
2000г. Проект Писмо към себе си – графика, куратор Тодор Петров, Варна
2001 г. Самостоятелна изложба – живопис и графика, Художествен музей “Георги Велчев”, Варна
2002 г. WORLD FINE ART GALLERY NEW YORK – самостоятелна изложба
Галерия “Кавалет”-самостоятелна изложба, живопис
1-ви Фестивал на визуалните изкуства “Август в изкуството”, Варна, куратор Румен Серафимов
2003 г. Изложба живопис в Художествен музей “Георги Велчев”, Варна
2004 г. Фестивал на визуалните изкуства “Август в изкуството”, Варна
2006 г. Фестивал на визуалните изкуства “Август в изкуството”, Варна.
2008 г. Откупка на 4 маслени картини от ГХГ “Борис Георгиев” – Варна
2010 г. Самостоятелна изложба живопис, Художествен музей
“Георги Велчев”, Варна
2011 г. Самостоятелна изложба акварел в Художествен музей
“Георги Велчев”, Варна
2011-2012 г. Участие с три маслени картини в Национален конкурс за живопис, скулптура и графика Allianz България, Галерия “Шипка” 6, София
2018 г. Самостоятелна изложба живопис и рисунка в Галерия “Аетерна”, Пловдив
Множество участия в групови изложби в страната и чужбина.