Сутрешното ви кафе може да поевтинее благодарение на Индонезия

Индонезия, която е третият по големина производител на сорта кафе Робуста, има мисия да увеличи производството си на кафе в момент, когато продукцията глобално нараства и цените се понижават.

Очаква се добивът да бъде 50-60% повече в рамките на следващите пет години, заявява Праното Соенарто, заместник-председател на Асоциацията на индонезийските износители на кафе и кафеени индустрии.

Увеличаването на предлагането от страна на Югоизточна Азия може да окаже натиск върху фючърсите на сорта Робуста, които паднаха до най-ниското си ниво от 2008 г. насам.

Индонезия  ще се съревновава с производители като Виетнам и Бразилия, претендирайки да бъде начело по производство на сорта Робуста, докато Бразилия е първенец в производството на сорта Арабика.

Индонезия разработва план за увеличаване на добивите съвместно с Индонезийския изследователски институт за кафе и какао и министерството на земеделието. Планът предвижда да се окаже подкрепа на фермерите за правилно използване на торове и качествени семена, за защита на културите от вредители и болести и за осигуряване на финансова помощ.

Въпреки че фючърсите на кафето от сорт Робуста се повишиха с 2,47% до 1,246 долара за тон в Лондон в понеделник, през последната година цената им се понижи с около 27%.

Сортът Робуста съставлява около 72% от общата продукция на кафе в Индонезия, на Арабика се падат около 18%, а останалата част идва сортовете либерика и екселса.

Около 2 млн. фермери се занимават с отглеждане на кафе в азиатската държава, където площта на насажденията  е около 1,2 млн. хектара (2,97 млн. декара). Общата продукция тази година се оценява на 700 000 тона.

„Огромните торфени площи на островите Суматра и Борнео предоставят добра възможност за увеличаване на производството на Либерика“, заявява Мирна Сафитри, представител на Peatland Restoration Agency. Страната притежава около 15 млн. хектара тропически торфени площи, казва още тя.

Асоциацията на кафето в Индонезия очаква търсенето в чужбина да се увеличи, особено в Китай, където западният начин на живот на младите хора прокарва „кафе културата“ във втората по големина икономика в света, казва Соенарто.

Според него земеделските производители не трябва да спират да отглеждат кафе, тъй като в Китай се очаква предстоящ бум на търсенето.

„Когато това се случи, ще се стигне до дефицит в световен мащаб и Индонезия трябва да успее да запълни празнината“, казва той.

Консумацията на кафе в Китай нараства над девет пъти през последното десетилетие до 189 300 тона през 2018-2019г., сочат данни на министерството на земеделието в САЩ.

Инициативата за увеличаване на производството на кафе е от жизненоважно значение за Индонезия, отчасти защото вътрешното потребление се увеличава с 5-6% годишно, заявява Моелионо Соесило, ръководител в асоциацията. Тази година консумацията може да възлезе на около 300 000 тона, изчислива той.

Консумацията на кафе в Индонезия се е удвоила през последното десетилетие, като начинът на живот в градските райони все повече се концентрира около кафенета. Това води до появата на все повече места, на които се продава кафе като търговски и транспортни центрове и офис комплекси.

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Елена Илиева

One Comment on “Сутрешното ви кафе може да поевтинее благодарение на Индонезия”

Comments are closed.