Съдът не даде ход на делото “КТБ”

Специализираният наказателен съд не даде ход на мегаделото за източването на КТБ. Причината е нередовно призоваване на Цветан Василев и починал защитник на един от подсъдимите. По делото са обвинени 18 души, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всеки от обвинените.

Съдебната поръчка към Сърбия е била изпратена в средата на ноември. Нов опит ще бъде направен на 23 януари. Искането за недаване ход на разпоредителното заседание беше и на прокуратурата, и на 19-те адвокати.

Прокуратурата поиска следващата дата, насрочена за разпоредително заседание – 24 януари, да бъде отложена. А новата да е 14 февруари и от нея да има 10 последователни дни за заседания. Срещу това възразиха някои от защитниците с мотив, че това ще отложи редовното призоваване на Василев и ще провали съдебната поръчка към Сърбия. “Промяна на датите обрича делото на проточване за неизвестен период от време”, заяви адвокат Ина Лулчева.

Цветан Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група, той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Сред обвинените е бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той отива на съд за длъжностно престъпление.