Това не е илюзия, това е Мориц Ешер

Ето едно шоу, което със сигурност ще даде на Ню Йорк някаква перспектива: масивна изложба на математически изпълнени произведения на изкуството на Мориц Ешер (1898-1972) ще бъде представено в Бруклин през юни.

“Ешер. Изложба и опит “включва над 200 творби на художника, от ранните природни и пейзажни творби от 20-те и 30-те години на миналия век, до неговото безкрайно изследване от 60-те години на миналия век. Шоуто ще включва и фоторепортажи, които оживяват оптичните илюзии на художника.

Холандският художник, известен със своите невъзможни рисунки и парадоксални пространства, Ешер играе с концепции като безкрайност, отражение и симетрия. Работейки в пресечната точка на изкуството, математиката, науката и поезията, творчеството на Ешер спечели критиката и признанието за поп-култура.

Може би най-известната творба на художника е неговата литография “Relativity” от 1953 г., съставена от гравитационни несъвършенства, пълна с невъзможно свързващи стълбища.

Работата ще се появи в предстоящото шоу, което се организира от италианската продуцентска фирма Arthemisia в сътрудничество с М.С. Фондация “Ешер”. Марк Велдюйсен, дългогодишният куратор на фондацията, организира изложбата заедно с експерта и колекционера на “Ешер” Федерико Джудиценанда. Пътуващата изложба вече е направила спирки в Рим, Болоня, Милано, Сингапур, Мадрид и Лисабон, приветствайки над един милион посетители.

Ешер е един изключителен артистичен мечтател, чиито творби все още заблуждават зрителя” казаха кураторите в изявление, цитирани от artnet. – “Ние сме развълнувани да представим тази изложба в Ню Йорк и да изложим пред нови аудитории, художника, чието огромно влияние може да се усети в целия спектър на съвременната култура“.

Изложбата ще представи някои от най- важните произведения на Ешер.