Тъжната история на Ван Гог и неговите любовници

Винсънт Ван Гог, Сиеста, 1890, Музей д’Орсе

 

 

Животът на Винсент ван Гог е наистина тъжен. Тук ще разгледаме списъка на любовници на художника, който е пълен неуспешни романси и отхвърляне.

Изборът на жени от Ван Гог е неконвенционален. Възкръснал от строгия, протестантски баща, той през целия си живот се колебае между уважението си към жените като към чисти, недостижими същества и нуждата му от интимност към жени, които се смятат за неподходящи. В повечето случаи жените, в които се влюбва, са много по-възрастни от него.

Винсент ван Гог, автопортрет, 1887 г., Институт по изкуствата в Чикаго

Младият Винсънт предлага брак на три жени: Каролайн Хаанбебек през 1872 г., Евгени Лойър през 1873 г. и Кий Вос-Страйкър през 1881 г. Ван Гог е роден през 1853 г., така че когато той предлага за първи път, той е едва на 19 години. И трите жени го отхвърлят.

 

Каролин

80-тия рожден ден на дядо Страйкър, чичо на Винсънт. Каролин е втора отляво – надясно. Източник: vangogh.com.

Каролайн и сестра ѝ Анет са втори братовчеди на Винсънт от страна на майка му. Неговата любов към Каролин не е взаимна и тя се омъжва за друг човек.

 

Евгени

Евгени Лойър. Източник: pinterest.

Евгени Лойър е 19- годишната хазайка на Ван Гог, по времето, когато художникът живее в Лондон. Главният директор на училището, в което учи му наема стая, когато Винсънт е приет като стажант през 1873 г. в Goupil art dealers. Винсент и Евгени изграждат връзка като “брат и сестра”, но нищо повече не се случва: Евгени е тайно замесена със Самюъл Плуман, който живее в наета стая, където и Ван Гог. Винсънт изпада в меланхолия, оттегля се и започва да се държи странно.

 

Кий

Кий Страйкър със сина си. Източник: VanGoghRoute.com

Третото момиче Кий Страйкър също е братовчедка на Ван Гог. Винсънт се среща с нея точно след скорошната смърт на нейния съпруг. Но Кий отговори на предложенията му за брак по следния начин: “Не, не, никога”.  Винсънт обаче не се отказа лесно и въпреки че и двете семейства се противопоставят на тази  връзка, художникът пътува до Амстердам и се озова на прага на семейството на Страйкър. Всички, с изключение на Кий, стоят на масата. Винсънт разговаря с баща ѝ Йоханес Паулус Страйкър, който се опитва да го убеди да забрави Кий. Ван Гог напуска града с разбито сърце.

 

Сиен

Винсент ван Гог, Sien Nursing Baby, 1883, частна колекция

Няма тайна, че Винсънт е много привлечен от онези жени, които свещениците проклинат и надменно презират и осъждат, а именно проститутки. През 1882 г. той се занимава с Кларина Сиен, бременна проститутка, която е срещал на улицата.

Семейството на Ван Гог не проема връзката – не само защото Сиен е била проститутка, но и защото била католичка. Винсънт живее със Сиен повече от година и половина. Този път и двамата са белязани от физическа и емоционална нестабилност. Тъй като Винсънт става все по-ангажиран в работата си, Сиен е принуждавана от майка си, за да се върне към проституцията, за да припечели за по-добър живот. Подтикван от семейството, Винсънт изоставя Сен и децата ѝ. Въпреки че обещава да се ожени за нея, той не я вижда отново.

 

Маргот

Марго Бегеман

През 1884 г. Винсънт се завръща с родителите си в Нуен. Маргарита “Марго” Бегеман (1841-1907) е дъщеря на съседите. Тя откликва на чувствата на Винсънт,  сестрите на Марго се противопоставят на техния брак. Друг проблем е, че Марго често страда от нервност и промени в настроението. На разходка през септември 1884 г., разтревожена от клюките, тя изпада в паник атака, а Винсънт открива, че се е опитала да се самоубие с отрова. Принуждава я да повръща и се консултира с лекар. Връзката им е прекратена. Известно е, че Марго е притежавала две от ранните творби на Ван Гог, за които той споделя, че би искал да си ги върне обратно.

Агостина

Винсент ван Гог, в кафенето: Агостина Сегатори в Le Tambourin, 1887, музей “Ван Гог”, Амстердам

Това, което става между Винсънт и Агостина Сегатори, италианска собственичка на ресторанта Le Tambourin, на булевард De Clichy в Париж, остава неясно. Двамата имали връзка от декември 1886 до май 1887 година.
Агостина е също известен модел, който позира за известни художници в Париж като Едуар Джоузеф Дантан, Жан-Баптист Коро, Жан Леон Гером, Еугън Делакроа и Едуар Мане.

Според Пол Гауджин, Винсънт “много се влюбва” в Агостина, но тази жена също се оказва източник на проблеми. По-късно Емел Бернар твърди, че Агостина е осигурила на Винсънт безплатна храна в замяна на картини – предимно с цветни нотки. Също така, Агостина прави първата изложба на Винсънт в нейното кафене.

Агостина изглежда е последната жена, в която Винсент е влюбен. След толкова много неуспешни взаимоотношения, докато пребивавал в Арлс през 1888 г., Винсънт се обръща към проститутки за утеха и към неговата “религиозна любов” – изкуство. Смъртта му настъпва в ранната сутрин на 29 юли 1890 г. в неговата стая в Auberge Ravoux в северна Франция. Ван Гог е застрелян в стомаха, или сам или от други, и умира два дни по-късно.

One Comment on “Тъжната история на Ван Гог и неговите любовници”

Comments are closed.