Фантастичната история на гаргойлите в готическата архитектура

Снимка: Milvus,  Wikimedia Commons 

 

 

Фантастични и страшни, водоливника или още познат като гаргойл, е една от най-характерните особености на готическата архитектура. Вероятно издигната като защита срещу демони, каменните статуи са вкоренени в религията и са потопени в суеверие. Докато тези извисяващи се фигури могат да бъдат намерени на фасадите на повечето средновековни катедрали, много от защитниците, които се намират над тези сгради, изобщо не са гаргойли – те са гротески.

Докато двата вида готически скулптури са предназначени да плашат, гаргойлите също служат за архитектурна цел: те се удвояват като водни капчици, улавят и дренират дъждовна вода. Тези блестящи фигури придобиват известност в средновековна Франция, въпреки че по-ранни издания съществуват в различни култури от векове насам.

Интересно е да се разгледа историята на водоливника, съсредоточавайки се върху неговата уникална функция и проследяване на начина, по който се развива с течение на времето.

Какво е гаргойл?
Гаргойл е гротеск, който също действа като дренажна дюза. В историята на изкуството гротескна е всяка фантастична фигура, напомняща на тези, намерени рисувани по стените на пещерите – или пещери като руини – в Древен Рим. По време на готическия период обаче терминът “гротеск” е използван специално за описване на особените скулптури, открити в църкви, катедрали и други католически институции.

Въпреки че се различават по функция, както гаргойлите, така и гротескът са предназначени да плашат и предпазват. По този начин, заплашителни животни, екзотични хибриди (наричани химера), митични същества и дори разстроени хора са популярни субекти и в двата типа скулптура – макар че някои са по – хумористични.

Гротескна на върха на катедралата Нотр Дам в Париж (Снимка: Джулиан Фонг, Wikimedia Commons).

 

Как Гаргойлите работят
Думата гаргойл, или gargouille, произлиза от дефиле – френската дума за гърлото. Това е така, защото истинският гаргойл има кух врат, прикрепен от едната страна към системата от улуци на сградата. Когато вали, водата тече от покрива в канавката, което води изтичането в хранилището. Водата минава през каменообразната структура, подобна на тръба, и след това драстично се изстрелва от отворената уста на създанието.

Макар и театрално, това очарователно явление има по-функционална цел. Като насочва дъждовната вода далеч от сградата, предотвратява повреждането на стените и зидарията на покрива, които по време на готическия период стават все по-сложни. По този начин, за да се премести водата възможно най-далеч от фасадата, гаргойлите обикновено са хоризонтално ориентирани, като ги отделят от вертикалните гротески.

 

В древността се използват структури, подобни на гаргойл, като стилът и намерението на тези произведения варират според периода и мястото.

В древен Египет, гаргойлите украсяват покривите на храмовете и приемат формата на глави на лъв. За разлика от готическите гаргойли, тези скулптури не съществуват, за да предотвратят водните щети. Вместо това те вероятно са инсталирани, за да пазят храмовете в безопасност от отмъстителните дъждове на Сет – бог, свързан с хаос.

По същия начин, в древен Рим и Гърция, гаргойли, вдъхновени от митологични животни и химера, са издълбани на места за поклонение.

Недвусмислено повлияни от тези възрастови примери, архитектите започнали да вкарват гаргойли в проектите си през Средновековието. На върха на тези древни модели готическите гаргойли също са вдъхновени от френския фолклор.

Според легендата Свети Романин – епископът на Руан през VII век, е спасил жителите от ужасен пожар, който създал дишащ звяр на име Ла Гаргуйл. Макар че чудовището е заловено от Ромен и изгорено на клада, главата и шията му загадъчно остават непокътнати. Ромен решил да забие отрязаната глава на създанието в църквата, където той служил, като водна струя и ужасяващ трофей за идните години.

Статуята на Свети Романи с Ла Гаргуйл в краката му (Снимка: Giogo; Wikimedia Commons).

Днес гаргойлите се празнуват за интелигентното си инженерство и забележителен готически вид. Макар и често объркан с гротеск, крепостта остава една от най-популярните скулптури и страхопочитащи архитектурни елементи на средновековната Европа.