Фотографии с голи мъже се борят срещу хомофобията

Ако сте гей двойка мъже и държите ръцете на партньора си и по улиците на Варшава, Будапеща или Букурещ, вероятно ще привлечете поне няколко неприлични коментара. В някои европейски страни, откриването като хомосексуалист изисква много смелост.

Около половината от населението на Полша (52%), Румъния (54%), Унгария (44%) и повече от една трета от България (36%) няма да предоставят равни права на ЛГБТ, относно дискриминацията в Европа.

Румънският фотограф и ЛГБТ активист Тибериу Капедан вярва, че омразата и страхът се подхранват от невежеството. Новият му проект “Naked” има за цел да даде по-голяма видимост на общността на ЛГБТ. Художникът е направил черно-бели снимки на повече от 200 голи гей и бисексуални мъже от различни страни по света и от широк спектър от професии: лекари, биохимици, адвокати, шивачи, студенти и инженери. “Искам да помогна на тези, които не са част от общността на ЛГБТ, да ни разберат, искам да дам лице на онези, които хомофобиите мразят, без да ги познават”, казва Кадудан за DW.

Всеки човек, сниман от Капедан , разказва лична история за дискриминация. Въпреки че правата на ЛГБТ са защитени от законите на ЕС, гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните хора все още са предразположени към дискриминация и тормоз навсякъде в Европа, но особено в някои страни от Централна и Югоизточна Европа. И има поне 200 примера за него: във фотографската серия на Капедан.

Необходимостта от това тези хора да бъдат видяни като всеки друг мъж е мотивирала толкова много от тях да се разголят пред обектива. Капедан дори не е трябвало да търси своите участници, тъй като всеки един от тях се е свързал с фотографа, след като е публикувал идеята си за проект в социалните медии.