Фотографът Николай Михов проследява връзката между публика и изкуство

Френският институт в България и галерия SYNTHESIS представят изложбата на Никола Михов:

МОЯ ЛИЗА
4 април – 2 май 2018

Откриване: 4 април, 19:00 часа, галерия SYNTHESIS

Последният проект на фотографа Никола Михов „Моя Лиза“ проследява връзката между публиката и произведението на изкуството в съвременната музейна среда. Посетителят се превръща в централен сюжет, а произведението е просто един аксесоар. Днес играта на селфи е задължителен протокол, който генерира купища снимки. В тях фокусът вече не е насочен към наблюдавания обект, а към личността на снимащия. Фотографията служи за доказателство, че този обект “съществува”, и то защото туристът е бил там.

Проектът „Моя Лиза“ разглежда Мона Лиза като най-разпознаваемата икона на съвременната поп-култура, продукт за масова консумация и място за поклонение, което привлича над осем милиона посетители годишно. През последните няколко години авторът редовно посещава Лувъра и прекарва дълги часове в разноцветната тълпа от туристи, прииждащи от всички краища на света.
„В суматохата никой не съзерцава картината, а само кликва, за да отбележи присъствие. Когато започнах да снимам, през 2013 година, хората все още се снимаха един друг и това „налагаше“ да общуват помежду си. Атмосферата напомня на рок концерт. Джокондата е в ролята на звездата, а туристите – на феновете, които изпълват залата. Ако искаш да я видиш отблизо, трябва да се гмурнеш в навалицата надеждата, че вълната от тела ще те отнесе най-отпред. Тълпата е плътна, за радост на джебчиите, диша се трудно, разиграват се импровизирани дуели със селфи стикове, а охраната е в готовност да се притече на помощ на прималели от вълнение туристи” разказва Никола Михов.

Като коментар на комерсиализацията на Джокондата, Никола Михов иронично деконструира фотографиите от проекта в аксесоари и предмети от бита. Те бъдат произведени в лимитиран тираж, специално за изложбата в галерия SYNTHESIS.

Отриването на изложбата ще бъде и премиера на фотокнигата от проекта, издадена от френското издателство INNOCENCES/Innocences.net в партньорство с Френския институт в България/ Institut français de Bulgarie. Тя е публикувана в лимитиран тираж от 300 броя и е представена през ноември 2017 г. на изложението за фотокниги Polycopies в Париж.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Френския институт в България в партньорство с Фотосинтезис.