Холандия изгражда изкуствен остров в подкрепа на най-голямата вятърна ферма в света

Вятърните паркове се нуждаят от много пространство, а това не е нещо, което светът щедро предоставя. Ето защо те са изтласкани в морето.

TenneT, операторът на електрическата мрежа в Нидерландия, излезе с амбициозен план за изграждането на изкуствен остров в средата на Северно море, който ще подкрепи най-голямата ветроенергийна ферма в света.

Местоположението на изкуствения остров се нарича “Догър банк”, на около 100 километра от брега на Йоркшир във Великобритания. По време на последната ледникова епоха преди около 20 000 години, когато нивото на морето е било със 100 метра по-ниско от днес, Dogger Bank всъщност е земя, наречена Doggerland, която свързва континента Европа с британските острови.

Слабото състояние на банката означава, че няма да се изискват нечестиви количества пясък, за да се изгради островът и той ще може да поддържа хилядите вятърни турбини, които трябва да бъдат прикрепени към морското дъно. Местоположението му също така поставя всяко произведено от фермата електричество в рамките на пет държави.

Вятърните генератори търсят по-добри места, защото вятърните паркове са много по-гъста форма на производство на електроенергия в сравнение с изкопаемите горива или ядрената енергия. Атомната електроцентрала може да генерира 400 пъти повече енергия на единица площ в сравнение с вятърен парк.

Морските места за вятърни паркове трябва да са близо до сушата или, както е случаят с Dogger Bank, трябва да използват допълнително оборудване, за да достигнат до земята. Вятърните турбини създават променлив ток, който понася по-големи загуби, когато се транспортира на по-дълги разстояния. TenneT планира да изгради оборудване за преобразуване на променливия ток в постоянен ток, който след това може да бъде транспортиран до Великобритания, Холандия и по-късно до Белгия, Дания и Германия, преди да бъде превърнат обратно в променлив ток за дома и промишлеността. Вятърни електроцентрали като Ørsted и Innogy проявяват интерес към инсталирането на вятърни турбини.

Най-голямата офшорна вятърна ферма в момента е Лондонският масив, който може да произвежда 630 мегавата мощност и покрива площ от 122 кв. км. Предложеният от TenneT план ще създаде вятърен парк, способен да произвежда енергия от 30 GW на около 6000 кв. км. Това е около два пъти повече от общата мощност на вятърна енергия, инсталирана в Европа днес, на площ, която е около осем пъти по-голяма от размера на Ню Йорк. Ако всичко върви по план, вятърната ферма може да бъде пусната в експлоатация до 2027 г.