Художниците, които сами унищожиха своето изкуство

Белгийският художник Люк Тайманс никога не прекарва повече от един ден върху произведение на изкуството.

След като го завърши, Люк излиза от студиото си, връща се на следващия ден и решава дали е достатъчно добро, за да го задържи, споделя самият той пред BBC. Ако произведението не му хареса, той го унищожава.

Човек би се учудил на идеята, че Тайманс, чиито картини редовно носят милиони долари, се откаже от нещо толкова ценно. Може би, ако бяха подготвителни скици или проучвания, този акт би бил по-малко шокиращ. И все пак историята на изкуството дава многобройни случаи на артисти, който съзнателно отхвърлят завършените произведения на изкуството, включително като израз на традиционните вярвания и практики, от будистки пясъчни мандали – свещени диаграми, представляващи космоса, които са трудоемки и щателно изработени.

Ето шест истории на художници, които са избрали да унищожат собственото си изкуство.

Микеланджело, Депозирането (1547-55)

Пиет на Микеланджело (1498-99) в Базиликата Свети Петър е необикновено, детайлно и нежно изображение на Дева Мария, държейки тялото на Христос, след като е било отстранено от разпятието. Това е едно от най-обичаните творби на художника, издълбани до състояние на почти хипер-завършеност, когато скулпторът е само на 24 години.

Когато десетилетия по-късно на 72-годишна възраст Микеланджело започва да работи върху Депозирането (1547-55), в което се изобразява тялото на Христос, свалено от кръста, и сега се помещава в Музея на операта на Дуомо във Флоренция, “Флорентин Пиета” – нещата не вървят толкова гладко. Неговият приятел, историкът Джорджо Вазари, казва, че Микеланджело се оплаква от материалния недостатък в мрамора, който прави строителството почти невъзможно, макар че знаем, че художникът е добър в избора на своя камък.

Сега учените посочват възможността за нещо в самия състав – може би Христовият крак, хвърлен над скицата на Света Богородица, който би могъл да бъде прочетен като подсказващ, кара Микеланджело да атакува творбата си с чук, осем години след като е завършил произведението. Макар че работата е спасена от служител на църквата и частично възстановена, липсващият крак на Христос издава насилственият изблик на Микеланджело.

 

Клод Моне, “Водни лилии” (1905-08)

Моне, може би най-известният пионер на френското импресионистко движение през 60-те и 70-те години, рисува около 250 картини “Водни лилии”, през последните три десетилетия от живото му творчество, които сега са притежание на големи институции и частни колекционери.

Първоначално обаче имаше още. Преди изложбата на картините през 1908 г. Моне разрушава част от тях, разочарован от качество им в сравнение с “по-добрите” платна. Някои учени твърдят, че около 15 от картините са били унищожени. Ако това изглежда диво, като се има предвид славата на Моне, помислете за това: малко преди смъртта му, възрастният импресионист заповядал на дъщеря си, да се отърве от голяма част от останалите му произведения, загрижен за това как ще бъдат гледани от бъдещите поколения.

 

Герхард Рихтер, ранна фотография (1960 г.)

През 1961 г. Рихтер бяга от Източна Германия в Западна Германия, месеци преди построяването на Берлинската стена. Отхвърляйки както популярните стилове на абстракция, така и социалистическия реализъм, той започва да рисува от фотографии.

Въпреки това, тъй като неговото изкуство се развива и той се колебае между фигуративните и абстрактни начини на рисуване, за които е станал известен, Рихтер започва да унищожава много от творбите си, базирани на фотографии. Критикуван като един от малкото немски художници след Втората световна война, които се занимават пряко с наследството на националсоциализма (семейството на Рихтер включвало и нацисти и техните жертви), Рихтер в крайна сметка унищожава някои произведения, които се позовават на натрупаната в Германия нова история, свързана с Адолф Хитлер.

 

Джон Балдесари, Проект за кремация (1970)

През 1970 г. концептуалният художник Балдесари унищожава всичките си непродадени картини от май 1953 г. до март 1966 г., като ги закара до крематориума и ги изгаря.

В това, което по-късно ще нарече Cremation Project (пълен с документален филм и снимки на него и неговите асистенти, изгарящи неговите произведения), Балдесари унищожава абстрактния етап от кариерата си. След като се обръща към по-концептуални работи, включващи текст и фотография, Балдесари ритуално затваря вратата на един стил, за да направи път за следващия. Художникът имаше бронзова възпоменателна плоча, направена за “погребението” на произведенията. Причина за това, според учените е, че художникът, който е живял в Сан Диего е получил предложение за работа в Лос Анжелис и не е искал да заплаща за пренасяне на 13-годишната си работа.

Десислава Христова

About Десислава Христова

View all posts by Десислава Христова →