Шест нови страни могат да бъдат присъединени в ЕС до 2019г.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че шест страни от Западните Балкани могат да се присъединят към ЕС до 2019 г.

Не мисля, че в бъдеще Европейският съюз ще има 27 страни членки, смятам че те ще са повече, каза Могерини  интервю за телевизия “Евронюз”.

И когато казвам, че след две години към края на нашия мандат ние ще постигнем напредък в отношенията с шестте западнобалкански страни – напредък, който няма да може да бъде поставен под съмнение, говоря сериозно. Наистина вярвам в това, подчерта Могерини.

По думите й ЕС има интерес Западните Балкани да станат част от европейското семейство от съображения, свързани със сигурността и икономиката:  “Западните Балкани трябва да бъдат част от нашето европейско семейство, особено от гледна точка на сигурността и икономиката и ние се нуждаем от ентусиазма на балканската младеж. Разбира се, това е при условие, че те извършват редица реформи и дълбоки промени в обществото и институциите”.

“Ръководителите и гражданите на този регион са готови да го направят. Когато видите тази енергия, тази готовност да бъдете част от европейския политически проект, който все е огромен, не можете да затворите вратата. Когато кажа, че преди края на нашия мандат, след две години ще видим необратим напредък с всеки от нашите шест партньори в Западните Балкани, аз съм сериозна и наистина го вярвам “, коментира Могерини.