Южното Черноморие е “чисто” от коронавирус

“Чисто” от коронаворус е Южното ни Черноморие, обявиха днес властите в Бургас.  Резултатите от мащабното имунологично изследване в областта, обхванало 2 400 души, сочат, че едва 0,95% от жителите на региона са се срещали с коронавируса.  Данните съобщиха и разтълкуваха бургаският кмет Димитър Николов, главният здравен инспектор на държавата доц. Ангел Кунчев, директорът на Национален център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров, министърът на туризма Николина Ангелкова и деканът на бургаския Медицински факултет доц. Цветан Велинов.

Направихме мащабно срезово проучване, което ще продължим и в края на летния сезон. То обхвана територията на община Бургас и още пет черноморски общини. Изследването беше проведено в рамките на 20 работни дни и в него се включиха 150 служители на РЗИ – Бургас, общините и доброволци. Финансирано бе осигурено от черноморските общини в Бургаска област и Министерство на здравеопазването. Дизайнът беше на Факултета по медицина в Бургас и неговия ръководител доц. Цветан Велинов, по методическите указания на проф. Кантарджиев и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Това проучване касае и туризма по нашето Черноморие. То категорично доказва методически и научно, че в Бургас под 1 % от жителите са се докосвали до КОВИД – 19. В Бургас мерките бяха малко по-строги, за което бяхме и критикувани. Но, благодарение дисциплината на жителите на Бургас и на мероприятията, които организирахме по обезпечаване третирането с дезинфектанти на общи площи и транспортни средства, фактите са категорични. Благодаря на моите съграждани за спазването на мерките!, каза кметът Димитър Николов.

Докладът с резултатите ще бъде преведен на 4 езика и изпратен до чуждите посолства у нас, както и до нашите в чужбина. Вместо с рекламни послания, доказваме с научни факти, че Бургас е сигурно и чисто място за почивка!, добави още градоначалникът.  Успоредно с имунологичното изследване, бе извършен и анализ на морската вода, който отново показа изключително позитивен резултат.

“Три седмици над 100 души вложиха своя труд и беше изследвана една представителна част от населението. Има 4 важни въпроса. Защо Бургас? Защото е едно от най-красивите места в страната и много хора искат да пребивават в следващите месеци тук. Второ – имаме активна местна власт, която иска да запази здравето и бизнеса. Без съдействието на кмет и РЗИ нямаше как да се случи това. Резултатите показват изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца”, коментира и доц. Ангел Кунчев.

Няма голяма разлика между антителата на хората от местното население и тези, които работят в туризма, което е много добре. Това означава, че рисковете и за двете групи са по-малки. Данните, които съобщи кметът, са от първа фаза на изследването. Втората ще бъде след сезона, за да се разбере каква част от работещите в туризма и срещащи се с хора, идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса.

Най-важното нещо – познавам германците много добре, учил съм В Роберт Кох Институт, и мога да ви кажа – германецът иска сигурност. Сигурност иска и всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска. Това иска чужденецът. Първата работа на германеца, когато влиза в заведение, е да види дали има дезинфектант, дали има отстояние и дали ще бъде навън, на чист, свеж въздух. Ей това ако осигурите, ще имате един хубав сезон, което искрено ви желая!, допълни и проф. Кантарджиев.

За качеството на водата мнение изказа д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ – Бургас: “Всяка година ви докладваме за състоянието на водите за къпане. Най-много плажове в страната са в Бургаска област – 100. 88 от тях са охраняеми. Пробонабиране е взето от 49 точки. Всеки един трябва да бъде вкаран в таблицата, която правим всяка година за отчитане качеството на водите. Оказа се, че всички плажове в област Бургас са с отлично качество. С отлично качество е морска вода, плаж, осигуреност със спасители, наличие на медицински и реанимационни пунктове”, обяви той.

И тази година беше извършена категоризация на водите. През 2017 година зоните за къпане, които са били с отлично качество, са били 23 от 48. През 2018 година зоните с отлично качество вече са 30, при 18 с добро качество. През миналата 2019 година вече 41 зони са с отлично качество. Това означава, че повишаването на качеството на водите е с положителна тенденция. Това в голяма степен се дължи на приоритетните инфраструктурни проекти, които бяха реализирани през последните години от съответните общини.

От проведените до момента изследвания става ясно, че водите за къпане са в отлично състояние, тоест няма съмнение за някакво замърсяване. Надяваме се догодина качеството на водите навсякъде да бъде отлично”, отчете и д-р Мариана Кофинова, главен секретар на РЗИ – Бургас.

“Благодаря специално на господин Николов и на целия екип, който направи това изследване. То е изключително важно за сектор туризъм, защото Бургас е регионът от Южното Черноморие, където под 1 процент са се докоснали с коронавируса, което означава, че ние сме сигурна дестинация, че тук се вземат мерки и ще продължат да се вземат мерки за всички, които работят в сектора.

Сутринта проведох среща със Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Там всички хотели и ресторанти, които са отворили, спазват указанията на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, за да може да гарантираме безопасността и сигурността на туристите. Очаква ни едно много трудно лято, със сигурност е изключително важно да бъдем дисциплинирани и вярвам, че всеки един, който работи в сектора, го прави. Очакваме утре и първия чартър, който ще пристигне от Амстердам”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Много важно за работещите  в този сектор е и вчерашното решение на Министерския съвет, с което приехме мярката 80 на 20 за работещите в сектора, за останалите си продължава 60 на 40, плюс 290 лева за секторите Туризъм и Транспорт, което ще важи от първи юли. В непрекъснат контакт сме с всички водещи туроператори и със свои колеги. Ще продължаваме да ви информираме непрекъснато за това да стартираме активно нашия летен туристически сезон, обеща тя

Oбщина

Бургас

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *